Gnezdoto.net
10 важни неща, с които да подкрепим детето при развод снимка: caringfamilies.ca

10 важни неща, с които да подкрепим детето при развод

  • автор: Динка Колева
  • категория: Мъдрост
Разводът е труден период не само за партньорите, но и за техните деца. Затова е важно, макар да е трудно за тях самите, родителите да намерят подходящи начини, с които да подкрепят своите деца, за да преодолеят по-лесно новата семейна ситуация и предизвикателствата на развода.

Ето няколко важни принципа, които биха могли да бъдат полезен ориентир в търсенето на ефективна подкрепа за детето:

1. По възможност заедно споделете с детето си решението си за развод.

2. Съобразете начина на разговора с възрастта на детето и неговите индивидуални особености, които вие като родители най-добре познавате.

3. Обяснете и помогнете на детето да разбере, че то не е виновно и отговорно за раздялата ви като партньори.

4. Дайте на детето достатъчно информация за промените, които предстоят.

5. Уважавайте връзката на детето си с другия родител. Това е от изключителна важност за него, а и би могло да му помогне да се адаптира по-лесно към новата ситуация, пред която е поставено цялото ви семейство.

6. Не използвайте децата си като посредници между вас и вашия бивш партньор, а договорете ефективни начини за комуникация между вас, особено по въпроси, касаещи детето.

7. Насърчавайте децата да споделят своите чувства. Те имат право да тъгуват и се нуждаят от време, за да преодолеят тази загуба. Ако за вас е трудно да се справите сами – бихте могли да потърсите подходящ консултант, който да помогне на детето, заедно с вас.

8. Не търсете подкрепа по отношение на вашите собствени чувства от детето. Напълно нормално е за самите вас да е трудно преодоляването на развода ви и чувствата, които го съпътстват. Можете да потърсете подкрепа за себе си от близки, от приятели или подходящ консултант, но това не е подходяща роля за вашето дете.

9. Показвайки на децата си как вие се справяте с трудни ситуации и как се грижите за себе си в трудни периоди, вие можете да им помогнете да бъдат по-устойчиви в техния живот, чрез вашия личен пример.

10. Помнете, че независимо каква е причината за развода ви и трудностите, през които преминавате, вие като родители имате отговорност да сведете до минимум негативното въздействие на тази промяна върху вашето дете.

Динка Колева е фамилен консултант и социален педагог. Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: Живот след развода: 7 стъпки как да преоткрием себе си и да продължим

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki