Gnezdoto.net
37 цитата от неподражаемия Ричард Бах снимка: aerochayka.com

37 цитата от неподражаемия Ричард Бах

Да си припомним някои от най-вдъхновяващите цитати на любимеца ни Ричард Бах, автор на вечните книги "Джонатан Ливингстън чайката", "Илюзии", "Едно", "Мост през вечността"...

1. Всяка велика религия започва в светлина. Но само сърцата носят светлината. Хартията не може.

2. Един от начините да избереш бъдеще е, като вярваш, че то е неизбежно.

3. За да живееш свободно и щастливо, трябва да пожертваш скуката. Това невинаги е лесно...

4. Единствената реалност е Любовта.

5. Единственият истински закон е този, който води към свободата.

6. Ето как ще провериш дали си изпълнил мисията си на Земята — ако си жив, значи не си!

7. За да летиш бързо като мисълта докъдето и да било,... трябва да започнеш с мисълта, че вече си пристигнал.

8. За да постигнеш нещо в живота, представи си, че вече го имаш.

9. Независимо колко сме квалифицирани и заслужили, ние никога не ще постигнем по-добър живот, докато не сме способни да си го представим и не си позволим да го имаме.

10. В края на краищата, побеждават тези, които си вярват, че го могат.

11. Колкото по-просветлени ставаме, толкова ни е по-трудно да намерим хора, които да ни разбират. Колкото повече познания постигаме, толкова по-вероятно е да живеем сами.

12. Колкото повече ми се иска да свърша нещо, толкова по-рядко го наричам работа.

13. Лошите неща не са най-лошото, което може да ни се случи. Най-лошото е да не ни се случи нищо!

14. Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда.

15. На човек никога не му се дава желание, без в същото време да му се даде и силата да го осъществи.

16. Не бъди обезсърчен на прощаване. Сбогуването е необходимо, за да можем да се срещнем отново. А приятелите винаги се срещат след даден период от време.

17. Не вярвай на това, което ти казват очите! Те могат да показват само границите. Гледай с истинското си проникновение, откривай това, което всъщност дълбоко в себе си знаеш, и тогава ще съзреш начина на летене.

18. Толкова сме се вторачили във външното и повърхностното, че сме забравили, че не външността определя истинската ни същност.

19. Небето не е място, нито време. Небето – това е да бъдеш съвършен.

20. ...Ние избираме следващия си свят чрез това, което сме научили в този. Не научим ли нищо, то и следващият свят ще е същият като сегашния – с все същите граници и все същите оловни тежести, които трябва да преодоляваме.

21. Ние можем да преобразим живота си само в този миг-вечност, който е нашето СЕГА.

22. Ние създаваме нашата собствена действителност.

23. След като щастието ти зависи от това, което прави някой друг, явно наистина си имаш проблем.

24. Това е познанието: не дали ще изгубим играта, а по какъв начин ще приемем загубата, какво ще научим от нея, какъв опит ще извлечем от следващите игри. Колкото и странно да ни се струва, загубата е всъщност печалба.

25. Няма грешки. Събитията, които привличаме върху себе си, дори и най-неприятните, са необходимост, която трябва да ни научи на нещо. Каквото и стъпки да предприемем, те са ни необходими, за да стигнем там, където сме избрали да отидем.

26. Лесният живот не ни учи на нищо! В крайна сметка, единствено наученото има значение: какво сме научили и дали сме пораснали.

27. Няма проблем, в който да не се крие някакъв подарък точно за нас самите. Затова и търсим проблемите – защото имаме нужда от техните дарове.

28. Ужасно е чувството за провал, когато се откажем от това, в което сме вярвали, но още по-лошо е, когато идеите, с които сме живели, се окажат погрешни.

29. Никой не може да разреши проблема на онзи, чийто проблем е, че не иска разрешаване на проблемите!

30. Човек поверява живота си на това, в което вярва.

31. Когато обичаш някого, когато знаеш, че е готов да учи и да расте, го пускаш на свобода. Как щяхте да учите, как щяхте да се потопите в преживяванията си, ако знаехте, че съм там, като щит между вас и възможностите за избор?

32. - Е, Ричард, ние сме магнити, нали така? Не, не магнити. Къс желязо, омотан с медна жица; стига да поискаме, можем да се намагнетизираме. Да пуснем вътрешната си енергия по жицата и да привлечем, когото поискаме. Магнитът изобщо не се интересува как действува. Той си е такъв, какъвто е, и по природа привлича някои неща, а на други не влияе.
Взех си от пържените картофи и се смръщих срещу Дон.
— Пропускаш нещо. Как го правя?
— Ти не правиш нищо. Космическият закон, не го ли помниш? Което си прилича, се привлича. Просто бъди такъв, какъвто си — бъди спокоен и ведър. Машинално, както излъчваш истинската си светлина, както непрекъснато се питаш "Това ли всъщност искам да правя?" и го правиш, само ако отговорът е "Да". Това машинално отблъсква хората, които нямат какво да научат от истинския теб, и привлича онези, които имат какво да усвоят и от които ти също трябва да се учиш.
— Но за това се иска много вяра, а междувременно те наляга самота.
Той ме погледна някак странно иззад сандвича си.
— Вятър работа е вярата. Не се иска и грамче вяра. Иска се единствено въображение.

33. Как може да възнегодуваме срещу живота, който сме си създали сами? Кого да обвиняваме и на кого да благодарим, ако не на самите себе си? Кой може да го промени във всеки един момент, ако не ние?

34. Идеите трябва да те подкрепят, те трябва да поемат тежестта на въпросите ти и тежестта на стотиците, хилядите и десетките хиляди критици, циници и разрушители. Идеите трябва да устояват на ударите на всички свои последици!

35. И най-мъничката промяна днес ни отвежда към едно съвършено различно утре. Големи награди очакват онези, които поемат по трудните пътища, но тези награди остават скрити с години. Всеки избор се прави на сляпо, без гаранции от заобикалящия ни свят.

36. Ние чертаем живота си по силата на решенията си. Най-безпомощни се чувстваме, когато сме направили избора си по подразбиране, когато не сме начертали сами живота си.

37. Когато настъпи последният ни миг и погледнем назад във времето, единственият въпрос, който ще има значение, ще бъде "Какво беше качеството на нашата любов?

Вижте още: Книгите, които ме промениха - Джонатан Ливингстън Чайката


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki