Gnezdoto.net
12 природни закона или как да съхраните жизнената си енергия снимка: pixabay.com

12 природни закона или как да съхраните жизнената си енергия

Вероятно сте срещали тези 12 закона под една или друга форма, без да ги възприемате като закони. Тяхното спазване ще ви помогне да повишите хармонията в живота си, да не разпилявате жизнената си енергия и да израснете духовно.

Тези правила ни предлага йога гуруто Ар Сантем. „В основата на природните закони е залегнало правилото за енергообмена. И тези закони се различават от така наречените социални закони. За нарушение на природните закони наказва Природата, а за неспазване на социалните – социумът. Прочетете ги внимателно, без да бързате и се замислете върху всяка фраза. И започнете работа върху тях един по един, а не едновременно, и то най-добре по реда, в който са представени тук.", съветва той.

1. Трябва ти – направи го ти
Какъв е смисълът да правиш нещо, което не носи дори и най-малка полза за теб самия? Резултатът от една дейност трябва да бъде или благодарност, или самочувствие и удовлетворение за нас самите. А енергията винаги е награда за нас. Ако околните ни стоварват прекалено много от своите грижи, ние не можем да получим от изпълнението на техните работи полагащото ни се удоволствие, а съответно и ентусиазъм за нова работа.

2. Не обещавай. Ако обещаеш – изпълни го
Нима ставаме по-богати и свободни, ако раздаваме обещания? А когато не изпълним обещаното, авторитетът ни пада и в чуждите, и в нашите собствени очи. Но въпросът тук не е в репутацията, а в измамата, която извършваме. На първо място – спрямо себе си.

3. Ако не те помолят – не давай съвет
Много често, ръководейки се от благородни намерения, се опитваме да влияем на избора на други хора, на тяхното мислене и действия. И както може да се очаква, в повечето случаи не получаваме благодарност, а дори – упрек. Не можем да се учим от чуждите грешки. Всеки има собствен път и всеки го извървява по собствен начин.

4. Ако те помолят, не отказвай
Когато ни помолят за нещо, това предполага благодарност за изпълнението му. Тази благодарност ни помага да почувстваме своята собствена ценност, което ни служи за вътрешен източник на енергия и самоуважение.

5. Живей с настоящето
Дадената ни днес енергия трябва да използваме за днешния ден. Най-доброто, което можем да направим с миналото и с бъдещето, можем да направим само сега.

6. Не се привързвай твърде много
Когато се привързваме към едно нещо и се концентрираме върху него, ние затормозяваме своето развитие. Ако тъпчем на едно място, не получаваме нова енергия. Това е един от най-трудните закони, тъй като за човек е свойствено да застива в зоната на комфорт.

7. Целта трябва да служи за фар
Целта не е нещо, към което да се приковаваш. Целта е посоката на действието. Ако виждате в целта само крайна точка, то след достигането й може да изпитате празнота. Най-добрите цели са безкрайните. Например, целта към саморазвитие.

8. Не пречи на никого и не се натрапвай
Говорете тогава, когато са готови да ви слушат. Не се налагайте над хората, защото така винаги ще получавате за себе си нулев резултат, а ще хабите напразно своята енергия.

9. В природата няма лошо време
Ако се научите да виждате в неуспешните опити още един проверен, но неподходящ вариант, който не е последният възможен, то тогава при сложни обстоятелства вие няма да губите енергия за оплакване, а ще се движите напред.

10. Не съди и не критикувай
Навикът да критикуваш е признак на собствена ниска самооценка. А критикувайки и осъждайки другите, ние винаги предизвикваме негативна обратна реакция.

11. Не разкривайте информация и не давайте празни съвети
Бъдете внимателни, когато разкривате пред други хора своите цели и намерения. Понякога една нелепа забележка или абсурден коментар могат да ви подрежат крилата и вашата цел да изгуби своята значимост.
Не давайте съвети на другите за неща, които самите вие не сте изпробвали и с които нямате опит. Ако думите ви винаги са базирани на личния ви опит, хората ще ви ценят много повече.

12. Винаги и по всеки повод искайте разрешение
Проявявайте уважение към чуждата собственост – интелектуална и физическа. В противен случай се пригответе за разход на енергия за оправдаване.

Източник: all-yoga.ru

Вижте още: 7 ПРАВИЛА ЗА ЧИСТОТА ОТ ИЗТОЧНИТЕ МЪДРЕЦИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki