Gnezdoto.net
18 източни мъдрости за напреднали

18 източни мъдрости за напреднали

1. Който се надига на пръсти, няма да се задържи дълго прав. Който крачи широко, няма да върви дълго. Който сам показва себе си, не блести. Който сам себе си счита за прав, не изпъква. Който сам напада, няма успех. Който сам себе си хвали, не може да бъде над другите.

2. Онези които владеят истината, не притежават слава. Онези които владеят славата, не притежават истината.

3. Мъдрият човек се слива с природата, затова нищо не може да му навреди.

4. Човек, изпълнен с вяра, е в състояние да въздейства на нещата, да трогне небето и земята, боговете и душите на прадедите, да прекоси Вселената. Нито пропаст, нито въртоп, нито пламък – нищо няма да го спре.

5. Когато всичките ти помисли са насочени само към едно, нищо не може да те спре.

6. Действай достойно, но прогонвай надалеч самодоволството и ще те обикнат навсякъде, където и да отидеш.

7. Искаш ли да бъдеш твърд, запазвай твърдостта с помощта на мекота. Искаш ли да бъдеш силен, запазвай силата с помощта на слабост.

8. „Почти успехът" прилича на успеха, но той не е дори начало на успеха. „Почти несполуката" прилича на несполуката, но тя не е дори начало на несполуката. Заблудата се поражда от подобието. Границите на подобието са неразличими, но оня, който ги вижда, няма да се бои от нещастие отвън, няма и да се радва на вътрешното щастие.

9. Който умее да се наслаждава на живота, не обеднява. Който умее да не се товари с грижи, не забогатява.

10. Колкото и да е всезнаещ човек, ако не е съобразителен, ще остане в задънена улица навсякъде, където и да отиде.

11. Бъди внимателен в думите и с тях ще се съгласят. Бъди внимателен в постъпките и ще ги последват.

12. Мъдрият се сближава с подобен нему по ум и се отдръпва от подобния нему по облик. Ограниченият се сближава с подобен нему по облик, а се отдръпва от подобния нему по ум.

13. Човекът може да има сърце на звяр, птицата или звярът могат да имат сърце на човек. Обикновеният човек, който търси истината като се придържа само към облика, няма да я намери.

14. Ние не знаем как да се доближим до онези, които по облик и по глас се отличават от човека. Знанията на птиците и животните са естествени, подобни на човешките. При съществата, които притежават кръв и жизнена енергия, няма голяма разлика в сърцето и знанията.

15. Мъдрият човек опознава не фактите, а техните причини. Ако се учиш да стреляш и си улучил, трябва да знаеш защо си улучил. Тогава си овладял майсторството.

16. Ако не възникнат външни трудности, славата ти не трябва да излезе извън границите на твоето семейство.

17. Да живееш свободно, това е всичко. Ушите искат музика и да им се пречи - това значи да се притъпява слухът. Очите искат красота и цветове и да им се пречи - това значи да се притъпява зрението. Носът иска да вдъхва аромати и да му се пречи - това значи да се притъпява обонянието. Устата иска да говори за истинското и неистинското и да й се пречи - това значи да се притъпява умът. Тялото иска да намери спокойствие в прекрасното и приятното и да му се пречи - това значи да се лишава от добро самочувствие. Мисълта иска свобода и да й се пречи - значи да не й се позволява да върви напред. Всички тези пречки са жестоки деспоти. Ако ги премахнеш, ще живееш радостно чак до смъртта.

18. Никога не се придържай към определено поведение. Всичко зависи от случая. Никога не прилагай принципи директно, без мисъл.

Вижте още: 12 ПРАВИЛА ЗА УПОТРЕБА НА ЖИВОТА, КОИТО ПОЛУЧАВАШ В ДЕНЯ НА РАЖДАНЕТО СИ


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki