Gnezdoto.net
Притча за градинаря, или защо понякога предсказанията не се сбъдват

Притча за градинаря, или защо понякога предсказанията не се сбъдват

Живели в едно село семейство градинари. Хората имали един-единствен син и се надявали на него да предадат семейния поминък. Един ден в селото пристигнал известен пророк, който останал да нощува в къщата на градинарите. И на сутринта, преди да си тръгне, той се обърнал към момчето и казал:

– Когато навършиш трийсет и шест години, ще бъдеш много богат.

Родителите му били много щастливи от това предсказание и тръгнали да се хвалят из цялото село. Хората също се радвали – какво по-хубаво от това един ден да имат прочут и богат съселянин.

Момчето, разбира се, изобщо не се захванало да се учи на градинарство. Защо му трябвало? И без друго щял да бъде богат. Дори не си правел труда да помага на родителите си. Излежавал се по цял ден и чакал да дойде времето, когато ще е много богат. Годините минавали, младежът станал мъж и продължавал да живее на гърба на родителите си. Но дошло времето, когато един след друг и двамата си отишли от този свят.

Бъдещият богаташ останал сам и безпомощен. Нито разбирал от градинарство, нито можел да работи каквото и да било. Пък и вече се бил превърнал в съвършен лентяй. Но все пак трябвало да преживява някак. Какво да прави? Пари нямал, затова продал първо къщата, а после и градината. Отишъл да живее в някаква колиба в края на селото и да харчи парите. Но един ден и те свършили. И той започнал да се прехранва от подаянията на селяните. А те не го оставили да гладува – все пак един ден щял да бъде местният богаташ, сигурно щял да им се отплати подобаващо!

Минало време. Навършил той трийсет и шест години, а богатството му нито се виждало, нито се чувало. Съседите започнали да мърморят и не искали повече да го хранят даром.

Един ден мъжът бил толкова гладен, че решил да отиде в гората да търси поне някакви плодове, с които да се нахрани, но нищо не намерил. Тръгнал обратно към селото и паднал в яма. Как се появила на пътя му – така и не разбрал. За да се измъкне, трябвало само да изрови няколко стъпала, но той бил толкова мързелив и непохватен, че и това не успял да направи. Стоял в ямата и чакал отнякъде да дойде помощ. Загубил представа колко време е стоял там, но без храна и вода започнал да губи и последните си останали сили. След няколко дни оттам случайно минали селяни и го измъкнали, изнемощял и полумъртъв от жажда и глад. Занесли го в колибата му и той със сетни сили успял да се добере до леглото си, легнал и изпаднал в безсъзнание.

След няколко дни умрял. Когато се озовал в отвъдното, мързеливият селянин веднага тръгнал да разбере защо не са му изпратили обещаното богатство.

– Нали ми беше предсказано?! Беше ми обещано да стана богат, а умрях в нищета като куче! – възмущавал се той.

Засуетили се ангелите и започнали да ровят в книгите на съдбата. Действително, всичко било точно така: написано било, че трябва да получи голямо богатство на 36 години.

Тръгнали да изясняват нещата и да видят кой е бил отговорен за сбъдване на предсказанието, къде е богатството и защо не се е изпълнило отреденото от съдбата. Накрая се обърнали към пазителя на златото.

– Ами, да – казал той. – Богатството е тук, но имаше проб­лем с получателя. Когато дойде време да му бъде дадено, започнахме да го търсим при градинарите. Не го открихме. Гледахме в списъците на армията, на учените, на селяните. Никъде го нямаше. Пратихме отговорниците за неговия район. Те го търсили в къщата на родителите му, но там живеели други хора. Обиколили цялата местност и случайно го открили в гората. Поставили му богатството в една яма на пътя. Трябвало само малко да изрови стената. Пак нищо не станало. Накрая го намерили да лежи в една барака. Искали да му хвърлят златото направо върху главата, но той бил в безсъзнание. Пък и се изплашили, че ще го убият, толкова слаб бил. И накрая той сам умрял.

И така, пророчеството не се сбъднало. Мързелът и бездействието се оказали по-силни дори от съдбата.

Трудолюбието е дясната ръка на съдбата.
Индийска поговорка

Притчата е част от книгата „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА 150 притчи за великата тайна на живота


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki