Gnezdoto.net
Няма повече да се ядосвам - тайната на индийския мъдрец

Няма повече да се ядосвам - тайната на индийския мъдрец

Един прочут индийски мъдрец се славел с това, че винаги бил спокоен и дружелюбен, отнасял се с всички хора около себе си с любов и разбиране, и нищо не можело да го ядоса или разгневи.

Един ден при него отишъл един от учениците му и го попитал:

– Кажи ми, учителю, каква е тайната ти? Как да бъда и аз като теб винаги добър, спокоен и любящ?

– Каквото и да ти кажа, за теб вече е късно – отвърнал мъдрецът. – Ти имаш само една седмица живот.

Мъдрецът бил известен със своите пророчества, затова ученикът приел тези думи като истина и започнал да се подготвя за смъртта. Искал да изживее последните дни от живота си по съвсем различен начин. Започнал да се отнася с любов и грижа към близките и приятелите си, поискал прошка от враговете си, спрял да обръща внимание на глупави и незначителни неща.

След като минала седмицата, човекът легнал в леглото си и спокоен и омиротворен зачакал смъртта. Тогава при него дошъл мъдрецът и го попитал:

– Е, как прекара последните седем дни?
– Тъй като знаех, че имам само седем дни, реших да се посветя на близките си, да ги обичам искрено и с чисто сърце. Освен това изгладих всички недоразумения с неприятелите си. И наистина се чувствах прекрасно! В душата ми нямаше капка гняв и неприязън. И сега съм щастлив, че ги изживях по този начин. Отивам си спокоен.

– Сега ти получи отговор на въпроса, който ми зададе преди седмица – казал мъдрецът. – Вече знаеш тайната ми. За да бъдеш винаги добър, спокоен и любящ, за да се освободиш от дребнавостите и гнева, живей така, сякаш това е последният ден от живота ти. А сега ставай! Рано ти е да умираш.

Притчата е част от сборника ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki