Logo
Печат на тази страница
Свекървата - начин на употреба ... mbc.net

Свекървата - начин на употреба ...

Ето че най-накрая, той ти е предложил ръката и сърцето си... и си толкова щастлива.

Но преди да хукнеш да избираш сватбената рокля, ще ти се наложи да направиш сериозна стъпка към запознанството с бъдещата си свекърва.

Не бива да се забравя, че колкото и силна да е любовта ти с твоя избраник, влиянието на майка му все още е много по-силно от твоето. Дори ако те живеят отделно и се срещат само на големи празници.

Затова се вслушай в съветите, които дават психолозите, и тогава първата среща с новата ти роднина няма да стане причина за бъдещи лоши отношения с нея.

Преди всичко, запомни: едва ли майката на твоя възлюбен ще ти се стори дама, приятна във всяко едно отношение. Искаш или не, всяка свекърва много години носи и изгражда в себе си представата за мечтаната съдба на своя син, гради планове за нея. Разбира се, тя си е представяла и бъдещите си малки, прекрасни и умни внучета, а за теб вероятно е мислила по-малко.

И дори да си с външността на любимата й киноактриса, умна и със сговорчив характер, тя неизбежно ще търси в теб недостатъци.

Не й казвай "мамо", още повече, когато за първи път се запознаваш с нея, дай й възможност да се представи сама и се обръщай към нея така, както тя иска.

В разговора бъди внимателна, в никакъв случай не откривай своите карти по такива спорни въпроси като секс, политика и религия. И не бъди категорична, отстоявайки своята гледна точка по тях. На първата ви среща само една тема за разговор е приемлива - какъв забележителен човек е нейният син, колко добре е възпитан и колко ти е провървяло, че си го срещнала и ще се омъжиш за него.

Не правете срещата на твоя територия. Изчакай да те поканят в дома на бъдещата свекърва. В противен случай ще й дадеш възможност да намери недостатъци и пропуски в чистотата и реда в жилището ти, а така също и в кулинарните ти способности.

Не пести комплименти от типа "Колко е уютно у вас..." (дори ако в действителност разбиранията ти за интериора са коренно различни). Внимавай обаче да не показваш и прекален възторг, виждайки изобилие от разкошни и скъпи предмети, за да не се възприеме това като доста прозрачен намек, че не би се отказала от подобни подаръци, или че в твоя дом такива вещи никога не е имало. Тогава цял живот ще те гледат отвисоко.

С ентусиазъм изяж всичко, което ти е сервирано в чинията и изпий питието си. Никога не произнасяй фрази от рода на: "Тази салата става по-вкусна, ако..." и "аз я правя с..." Дори ако това е наистина така.

Какво да правиш, ако бъдещата свекърва...

...действително е правила жертви за сина си, за да го отгледа и направи човек?

Сега тя напълно естествено разчита, че нейната снаха трябва да бъде хубава и външно, и като характер, с добро образование и кариера. Ако не ти достигат тези качества и не оправдаваш надеждите й, няма да ти е леко с нея. Затова най-добрата тактика е да си винаги вежлива, да потърсиш в себе си няколко положителни качества и при удобен случай деликатно да им обърнеш внимание.

...е от онези жени, които предварително ненавиждат абсолютно всички приятелки на техния син - тези, които той е имал, има и ще има някога.

Приготви се да изслушаш разказ за миналите романтични приключения на своя избраник. Докато слушаш, по-добре си мълчи. Ако те попитат за мнението ти за друг член от фамилията, с когото вече сте се запознали, спри се на предпазливата фраза: "Той (тя) е доста приятен човек", но избягвай подробни коментари. Имай предвид, че такава майка обича да разделя и да властва.

...е истински генерал.

По всяка вероятност тя ще превърне вашата първа среща в инструктаж по обслужването на бъдещия ти съпруг, при това изреченията й ще са изключително в заповедна форма: "Вечерта трябва да има винаги прясно сготвено ядене. Ризите в никакъв случай не бива да се изстискват (колосват, перат с еди-какво-си...)! Никаква прахосмукачка, трябва да се почиства само с влажен парцал!" Тук най-добрата стратегия е смирението. Съгласявай се с "командира", дори ако тонът на разговора шокира (отблъсква, отвращава), а заповедите ти се струват неизпълними. Когато тя ви дойде на гости, постарай се да поднесеш навреме топъл обяд, прояви максимална стриктност и изпълнителност. Тогава не е изключено, постепенно тя да омекне и да те свали от прицела си.

...обича да се похвали и да дава за пример себе си.

Каквото и да правиш, тя е уверена, че го прави много по-добре, за което няма да пропусне да съобщи на всеослушание, дори по време на първата ви среща. Но за колкото и идеална да се смята тя, ти със сигурност в нещо я превъзхождаш. Открий този свой плюс и деликатно се похвали в отговор.

...веднага поиска да стане най-добрата ти приятелка, започне да ти предлага своята помощ в домакинството.

Бъди нащрек: ако само веднъж й позволиш да гледа кученцето по време на отпуската, напълно е възможно като се върнете да откриете преподреден целия гардероб и всички шкафове и витрини. В резултат на това ще губиш маса време, за да намериш любимото си шалче или квитанциите за платените сметки. Затова се постарай веднага да се откажеш от такава мила опека.

...смята, че ти дава сина си, а в твое лице получава милосърдна сестра, психотерапевт.

Ако бъдещата "майка" в отговор на любезното ти "Как сте?" започне дълго да обяснява и разказва за всички свои неразположения, заболявания, симптоми, по-добре се въздържай от такива въпроси.

...е сноб.

Дори да си от царско потекло, тя е абсолютно убедена, че по своя произход си недостойна за нейния син. Кръвта ти не е толкова синя като нейната. Тя непременно ще започне да се интересува дали се познаваш с такива известни хора като Х. и У. Дръж се на висота и в отговор я попитай дали тя познава Z. и N. (Назовавай произволни фамилии, стига да са звучни и да правят впечатление. Дори да са съседите ти по апартамент, не се притеснявай - тя все едно никога няма да ги познае.)

...е Дон Жуан в рокля.

Жена, която по брой на своите бракове може да се състезава с Елизабет Тейлър, едва ли вярва в свещената институция на брака. Затова е възможно още след първото спречкване със съпруга ти, тя да го посъветва да бяга колкото се може по-бързо, вместо да го убеждава да се разберете за всичко спокойно.

Каквито и отношения обаче да се формират между теб и свекърва ти, винаги помни, че Той е избрал теб за всичко, което се нарича семеен живот. Разбира се, добре е, ако и той помни това.

И още. Колкото и лоша да ти се струва свекърва ти, поне от време на време си спомняй, че именно тя е родила и възпитала мъжа, когото обичаш. Което означава, че само с това тя вече си е заслужила, независимо от всичко, доброто отношение към себе си.

...С твоя избраник си мечтаете за син? Поздравления! И те някога ще станеш свекърва!

източник: margaritta.dir.bg

Вижте още: КОЯ Е НАШАТА ПЕРФЕКТНА ПОЛОВИНКА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени