Gnezdoto.net
9 житейски урока от Конфуций vk.com

9 житейски урока от Конфуций

Личният и обществен морал са в основата на философията на великия китайски мъдрец Конфуций, живял между 551 и 479 г. пр. н.е. и определил разбиранията на народите в Китай, Корея, Япония и Виетнам.

Неговата мъдрост, фокусирана върху морала, справедливостта и равенството, е непреходна. Столетия след смъртта му възгледите и препоръките му за живота остават ценни, включително за съвременния човек. Затова, без да има актуален повод, предлагаме да ви припомним някои от светлите му житейски уроци. Подбират ги авторите на Adme.ru.

Конфуций казва следното:

• Просто продължавай напред. Няма значение колко бавно се движиш и колко дълго вървиш. Важното е да не спираш. Ако продължаваш да следваш правилния път, накрая ще стигнеш желаната дестинация. Успешният човек е този, който е верен на идеята си и въпреки обстоятелствата се движи към целта си.

• Приятелите ти имат значение. Никога не се сприятелявай с някой, който не е по-добре от теб. Твоите приятели са твоето бъдеще и пророчество. Ти ще бъдеш там, където те вече са. Това е добра причина да потърсиш приятели, с които се движите в една и съща посока. Обгради се с хора с огън в сърцето.

• За хубавото се плаща. Лесно е да мразим, трудно е да обичаме. Всичко добро е трудно за постигане. Много по-лесно е да се получи нещо лошо. Това обяснява много неща. По-лесно е да се изпраща отрицателна енергия. Тя е по-лесна да се оправдае. Любовта, прошката и щедростта изискват много сърце, голям ум и много усилия.

• Първо подготви инструментите си. Продължителността на живота зависи от постоянството и усърдието. Успехът се определя от предварителната подготовка. Каквото и да правиш, трябва да си подготвен. Когато го сториш знай, че е имало смисъл. Дори и най-големият провал може да ускори пътя ти към успеха.

• Няма нищо лошо, че си направил грешка. Не се притеснявай за нищо. Не позволявай грешката да развали деня ти. Не позволявай негативността да се задържи в мислите ти. Нищо, че си сгрешил. Празнувай грешките си!

• Обърни внимание на последствията. Когато си ядосан, мисли за последствията. Винаги помни, че трябва да запазиш самообладание и да мислиш за последствията.

• Направи корекции. Ако е очевидно, че целите ти не могат да бъдат постигнати, не променяй целите, а регулирай действието за постигането им. Ако целите ти не могат да бъдат изпълнени тази година, сега е добър момент да измислиш план за постигането им.

• Можеш да се учиш от всеки, като определиш добрите черти на човека и ги имитираш и разбереш различните му минуси. От абсолютно секи можем да се поучим. И от мошеника, и от светеца.

• Всичко или нищо. Каквото и да правиш, прави го само с цялото си сърце. Ако се захванеш с нещо, отдай му всичко, на което си способен, или не го прави изобщо. За да успееш в живота се изисква да дадеш най-доброто от това, което можеш, и тогава ще живееш без съжаления. 

източник: manager.bg

Вижте още: 39 КИТАЙСКИ МЪДРОСТИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki