Gnezdoto.net
Машина на времето

Машина на времето

  • автор: Силвия Жекова
  • категория: Мъдрост

Веднъж учителят попитал своите ученици:
– Ако можехте да се върнете в миналото си, бихте ли го сторили и защо?

– Аз бих се върнал – отговорил един от учениците. – Бих останал точно в онези моменти, които ме направиха много щастлив. Никога не бих мръднал от там. Така и не успях да почувствам това щастие отново.

– Аз също бих се върнал – отговорил друг ученик. – Само че не бих допуснал същите грешки и ще избегна хората, които ме предадоха. Ще правя само нещата, които ме карат да се чувствам щастлив. Ще изживея живота си по съвсем различен начин.

– Ами Вие? – попитали те учителя. – Бихте ли се върнали?

– Ако се върна и се опитам да поправя сторените грешки, може да допусна още по-големи. Ако избегна хората, които ме предадоха, няма да се науча да се справям сам. Няма и да се науча да отсявам истинските приятели. Ако се върна и само правя всичко, което ме кара да се чувствам щастлив, няма да позная болката. А тогава как бих могъл да се поставям на чуждото място? Навярно ще се върна съвсем друг човек, но дали бих го харесал? Този другия, който ще мисли, че всичко е розово и изведнъж действителността ще се стовари отгоре му. Колко пъти ще трябва да се връщам тогава, за да поправям постоянно щетите? Ще пропилея останалия си живот в поправяне на минали грешки. Не бих се върнал за нищо на света – отговорил учителят.

– А защо просто не останете в миговете, които Ви носят само щастие? – попитал първият ученик. – Защо избирате да извървите целия път?

– Който тъпче на едно място не стига доникъде. А щастливите спомени от миналото пазя в сърцето си и се сещам за тях по време на буря. Те ми напомнят, че нищо лошо не е вечно и някъде там в бъдещето, ме чакат още красиви моменти.

Вижте повече за Силвия Жекова и още статии от нея

Вижте още: ОСЪЗНАЙ БОГАТСТВОТО СИ!


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki