Gnezdoto.net
Как да разпознаем този, който наистина ни е близък и ни обича

Как да разпознаем този, който наистина ни е близък и ни обича

Отношенията между хората са непостоянни. И невинаги са хубави и гладки, нали така? Може да се скараме, да затаим обида, да напълним цяла торба с претенции към другия, дори може да се разделим с него. Тогава си казваме: „Край. Разделихме се завинаги“.

Но един ден се появяват нови обстоятелства, случва се нещо и новата ситуация отново ни събира. Не се връщаш при другия сам, по свое желание, а сякаш някой те хваща за ръка и те води там. Може и за яката да те довлекат...

Ето един такъв случай. Една жена се разделила с приятеля си. Натрупали се дребни обиди, неразбиране и недоволство. И тя съзнателно решила да прекрати връзката. Още повече че имала ново, по-интересно запознанство; в живота ѝ се появил по-подходящ човек, с когото възникнала духовна и емоционална близост.

Всичко вървяло както трябва. Но не задълго. Една нощ жената получила силни стомашни болки. Тя живеела сама, майка ѝ била в друг град. Обадила се на Спешна помощ, но помощта не пристигала дълго време, а болката се засилила. Много я боляло, но била и много изплашена. Осъзнала, че трябва да съобщи за състоянието си на някой близък, нали така?

Най-напред си помислила да се обади на приятелката си от работата. Но бързо отхвърлила този вариант – приятелката ѝ спи и сигурно няма да се зарадва на позвъняването. Преди това жената някак не се била замисляла за подобен развой на събитията, за дълбочината на отношенията. А сега ясно осъзнала, че онази, която нарича приятелка, ѝ е просто добра позната. Щом ѝ е неудобно да я събуди посред нощ и да я помоли за помощ. Та тя си има свой живот, семейство, свои грижи. Всъщност с какво ще ѝ помогне? Лекарят ще дойде скоро, няма смисъл да я буди.

После написала плахо съобщение на новия си мъж – нещо от сорта: „Страшно ми е зле! Възможно е да ме вземат в болница!“. Мъжът го прочел и поне двайсет минути не отговорил нищо. Накрая ѝ пратил тъжно емотиконче. Е, разбираемо е, в три часа през нощта човекът спи. Пък и тя не е молила за помощ – просто го е информирала. Той сигурно ще се обади по-късно, вероятно на сутринта. Или по някое време през деня. Може и вечерта, след работа...

Накрая, все по-уплашена и притеснена, жената позвънила, без да се церемони, на бившия си приятел. С него било най-лесно, въобще не се притеснявала да му се обади. Това било най-нормалното нещо на света – да набере номера на бившия си и плачейки да му разкаже колко много я боли. „Никой не идва. Какво да правя? Много ми е зле!“

Бившият, Алексей, тръгнал веднага и пристигнал едновременно с лекарите. Прикрепял я, докато се качвала в линейката, отишъл заедно с нея до болницата, изчакал в приемната да разбере какъв е проблемът, на другия ден ѝ се обаждал да види как е... Това не е някакъв подвиг, това е нормално поведение на близък човек. Отношенията с когото невинаги са равни и гладки, но са живи. Естествени. Разбираеми. Дори ако не е до вас, такъв човек е на разположение, той е наблизо. Ето това е „близък човек“.

Лекарите не открили у пациентката нищо сериозно и след ден я пуснали да се прибере у дома. Пристъпът минал, а Алексей останал. Отношенията им се променили, защото жената започнала да го възприема по друг начин. Престанала да се съмнява в любовта му – преди само това правела, съмнявала се. За нея той бил близък човек. А не онези, които погрешно смятала за такива – онези добри, но далечни хора.

Любовта е близост. А влюбеността е възможна и към отдалечен обект. Приятелството е близост. А доброто познанство е възможно и с отдалечен обект, с когото двайсет години не общуваме. Да, с него сме познати.
Ненапразно казват, че животът поставя нещата по местата им. Тогава самите ние виждаме кой ни е близък, кой ни е далечен – това е нормално.

Близките хора са онези, за които разстоянието няма значение. И с които винаги имаме връзка, дори ако сме се скарали и отдалечили. Но ако човекът е близък, притеглянето ще сработи и отново ще бъдем заедно. Обстоятелствата отново ще ни поведат един към друг – не е задължително да е болест или нещо лошо, просто ще възникне ситуация, която ще постави всяко нещо на мястото му.

Такива отношения трябва да се ценят, поддържат и лекуват, ако нещо е тръгнало не както трябва. Те го заслужават. Истински близките отношения са рядкост и привилегия...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki