Gnezdoto.net
Защо великата ви Мечта може да се окаже една илюзия

Защо великата ви Мечта може да се окаже една илюзия

Имате ли Велика Мечта? Или поне Голяма Мечта? О, това е прекрасно. Лошото е само, че тази мечта не се сбъдва толкова време. Понякога човек се натъжава и си казва: „Ех, ако мечтата ми се сбъдне, бих бил най-щастливият на света! Толкова се старая, но мечтата ми не се сбъдва!“. Някои хора полагат усилия, за да изпълнят заветното си желание. Други просто казват, че всичко е безполезно, че в този живот мечтите не се сбъдват! И едните, и другите се разстройват. Най-често напразно.

Проблемът е в това, че мечтата може би е фалшива, че не е мечта, а стереотип, който ви пречи да се реализирате истински и да бъдете щастливи. Но това може да се разбере само след като се опита.

Един бизнесмен мечтаел за яхта, с която да направи околосветско пътешествие. Живеел с тази мечта, полагал всички усилия, но все не можел да си купи яхта. Дори виждал в съня си как зарязва опротивелия му бизнес и се отправя на далечно пътешествие с бялата лодка по сините вълни.

Бизнесменът се чувствал нещастен. Било му безинтересно да търгува с тръби, но той стискал зъби и продължавал да работи. Един ден коучът му подсказал нещо много интересно – да вземе една яхта под наем и да отплава за две седмици в морето. Да осъществи мечтата си в една „лайт“ версия, за да се мотивира още повече.

И така, човекът наел яхтата на мечтите си и отплавал в морето. След седмица му станало ужасно скучно. Оказало се, че на яхтата не можеш да се разтъпчеш, мястото е малко, на палубата слънцето прежуря, всичко се люлее, виждаш едни и същи лица... просто да пукнеш от досада. Всъщност яхтата не била чак толкова прекрасна. А морето – толкова еднообразно и скучно. Да не говорим, че нямаш работа, не знаеш с какво да се захванеш. Можеш само да ловиш риба, да гледаш залеза и да се възхищаваш. Е, и да се правиш, че си страхотно щастлив.

Оказало се, че яхтата и плаването не са неговото нещо. И той с облекчение слязъл на брега и отишъл на работа. Всъщност мечтата му била да създаде могъща корпорация и да я ръководи. Да придобие авторитет и политическо влияние, да победи конкурентите си, да завладее пазара. И защо ли толкова дълго се бил хванал за тази яхта, като въобще не му трябвала. По-добре да вложи средствата в бизнеса!

Една девойка пък искала да стане психолог, за да прави хората щастливи. Това била голямата ѝ мечта. С много труд получила второ образование и започнала работа. Но след месец изпаднала в страшна депресия; хората ѝ изливали проблемите си, очаквали чудо, оплаквали се, разказвали мрачни неща. И нищо в съзнанието им не се променяло, макар че тя им говорела правилно, както са я учили.

Работата се оказала тежка и изтощителна, никак не приличала на мечтата. А и силите на девойката били недостатъчни, талант пък изобщо липсвал.

Мечтата едва не я погубила. Тя имало добро сърце. Но проблемът е в това, че мечтата ѝ била друга. Тя се върнала в банката, продължила да работи с ценни книжа, спестила добри пари и създала приют за котки. Обичала животните и искала да се занимава с тях, да спасява котенцата. Само че се страхувала да признае пред себе си, че това е мечтата ѝ. Все пак да бъдеш психолог, е хубава, Велика мечта. А приютът за котки е някаква глупост, нали?

Та така. Първо трябва да се опита. Ей онова на витрината, в кристалната купа, шоколадово на цвят, покрито с разбита сметана, с вишнички... ох, сигурно е много вкусно! Как ми се иска да го опитам! Изглежда толкова изкусително, като на картинка! И детето дава всичките си спестявания за вълшебния сладкиш от витрината.

И изведнъж... Каква гадост! Ама то изобщо не е вкусно... не, не ми харесва! Половин година спестявах от джобните си пари, за да си го купя. И се чувствах нещастен, защото не мога да го имам. А сега трябва да си го ям. Или да го изхвърля. Освен това трябва да си призная, че съм сбъркал, че съм се минал...

Първо трябва да опитате мечтата си – мъничко, само едно парченце. Мечтаете да отворите кафе-сладкарница? Първо поработете в някое кафене два-три месеца. Понякога и една седмица стига, ако мечтата ви е измамна. Искате голяма къща извън града? Наемете такава къща и поживейте там поне три месеца. Може да се окаже, че там ви е неуютно и неудобно, кой знае. Възможно е тайно да си мечтаете за нещо съвсем друго, но стереотипът, натрапен ви от родителите или обществото, да ви пречи да разберете какво точно ви е нужно, за да сте щастливи.

Великата Мечта може да се окаже илюзия, лъжа. А вие се измъчвате и се оплаквате, че не се е сбъднала. Ами слава богу, че не се е сбъднала – така се оказва понякога.
Чак когато опитаме и проумеем, че Мечтата е била фалшива, можем да осъзнаем истинската си Мечта. Онова, което ни прави истински щастливи.

В противен случай може да пропилеем живота си в преследване на призрак или в съжаление за несбъднатото. Без да разберем, че щастието ни е чакало зад ъгъла, докато тъжно сме въздишали по яхта, къща в предградията... или по някакъв човек, който не е нашият. Фалшивата мечта ни пречи да видим и разберем предназначението си. И истинската Мечта.

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki