Gnezdoto.net
Защо е опасно да служиш на двама господари

Защо е опасно да служиш на двама господари

Древногръцкият философ Езоп има басня за един мъж, който имал жена и любовница. Човекът вече бил започнал да старее и да побелява. Съпругата, която също била на възраст, искала мъжът ѝ да изглежда по-стар и да загуби своята привлекателност. За да спре да ѝ изневерява! Затова, докато спял, малко по малко му изскубвала черните косми, за да останат повече бели.

Младата любовница обаче правела същото, само че тихомълком му махала белите косми. Срамувала се да се среща със старец. Така мъжът, който чудесно си живеел с две жени, останал без коса. Което в Древна Гърция се считало за изключително отблъскващо. Така че плешивецът бил изоставен и от жена си, и от любовницата си.

Тази поучителна басня е за хората, които контактуват с две противоположни системи. Разбира се, не става дума само за съпруги и любовници. Често се случва така – черпи човекът с пълни шепи енергия от две места и се мисли за много умен и хитър. И оттук получава меденки, и оттам. И на едното място е желан гост, гощават го щедро, и от другото събира нектар. Защо пък не? Ходи и при едните, и при другите. Работи и за едните, и за другите. И отвсякъде се зарежда с енергия: пари, внимание, услуги, подаръци.

Но всъщност е рисковано да живееш на два фронта. Да служиш на двама господари, дори за добро възнаграждение, е опасно. Защото всяка страна си има свои цели и свои нужди. Така че във всички случи не само дава, но и взема нещо, променя те по свой образ, изисква жертви. Малки жертви, почти незабележими. Като изскубнат косъм.

Системата „съпруга“ изтръгва черните косми, системата „любовница“ – побелелите. И накрая мераклията да седи на два стола оплешивява и го зарязват. Противоречието между двете системи се отразява на човека, но той не забелязва нито как го променят те, нито какво му вземат. Днес се е наял и са му платили в единия лагер, утре – в другия. Но самият той е платил за това с жизнената си енергия. Подсъзнанието не прощава нищо, мозъкът не успява да превключи, а всеки лагер изисква да се нагодиш към него, да изразходваш енергия.

В личния живот, естествено, това е особено осезаемо. В началото е удобно и изгодно да имаш двама партньори едновременно, да късаш цветята на насладата и оттук, и оттам. Но след време човекът става развалина; ако е емоционално отдаден и в едните, и в другите отношения, след година е опустошен, изхабен и изтощен. Здравето му е разклатено, силите са го напуснали, случва се и бизнесът му да е съсипан. Тогава го захвърлят като непотребна вещ. Често става така.

Ако сучеш от две места, трябва и да плащаш на две места, дори в началото да не го забелязваш. И енергиите са абсолютно противоречиви, и химическите реакции, както е отбелязал Юнг, са абсолютно различни. Целите на двете системи са различни, желанията им са различни... Затова трябва да избереш колкото се може по-бързо, за да не останеш с пръст в устата. Плешив и слаб, никому ненужен в Древна Гърция...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki