Gnezdoto.net
Как причиненото ти зло може да бъде полезно за теб

Как причиненото ти зло може да бъде полезно за теб

Да кажем, нещо очевидно неприятно е сполетяло някой човек. Нещо несправедливо, обидно. А той благодари. И не защото е последовател на учението на Толстой за несъпротива на злото, не защото си е загубил ума. Просто искрено благодари за спасението. „Ох – казва, – вие направо ме спасихте!“

Понякога това работи много странно. Всяко нещо може да е от полза за добрия човек. Щом трябва да се спаси, за него и отровата става лекарство.

Една петдесетгодишна жена започнала работа след дълги перипетии. Живеела в малък град, където трудно се намирала работа; от предишната я уволнили, тъй като се разболяла и дълго се възстановявала след операция. Цял живот работила като счетоводител, но после се случило това и тя станала излишна. Започнала да търси каквато и да е работа, дори не по специалността си. И накрая намерила.

Работата била доста подозрителна, без официален трудов договор. Казали ѝ, че два месеца ще бъде на нещо като изпитателен срок. Дали ѝ куп задачи и ѝ обещали, че ако се справя добре, ще я назначат на щатна длъжност.

Жената се представяла добре. В седем часа сутринта пристигала от другия край на градчето с маршрутка. Изглеждала спретнато – снежнобяла якичка, изгладена пола, високи обувки, малко парфюм, лек грим, изрядна прическа, както се казва, всеки косъм си е на мястото. И оставала на работа до късна вечер.

Атмосферата обаче била токсична. Клюки, злословия и доноси към ръководството – там се поощрявала злобната конкуренция. Малко тормоз и капчица клевета били черешката на тортата. Но жената се усмихвала и работела, без да обръща внимание на нищо. Като някаква светица...

В края на втория месец я освободили. Това била обичайната практика – използват те и после не те назначават. На всичкото отгоре не ѝ платили обещаната сума, дали ѝ жълти стотинки. А жената се разплакала от радост и казала: „Благодаря ви!“. Да, като истинска светица!

Всъщност ето как стоели нещата. Жената просто загивала без общуване, не издържала по цял ден да стои у дома без работа. Била готова да мие тоалетни, само и само да е сред хора. Само и само да работи. Да има за какво да става сутрин от леглото и да има къде да ходи. Така че за нея тази работа била огромна радост: вече трябвало да стане, да се стегне, да оправи косата си, да облече красиви дрехи, да си пръсне от парфюма, който цяла година стоял неизползван на полицата...

После трябвало да допълзи до маршрутката и да стигне до службата. А там имало хора! Нищо че напомняли на вещиците на Гоя. Но това били живи хора, с които можела да говори. Дори понякога да пие чай с бонбони. Бонбоните трябвало да си носи сама – така било прието там, такъв бил колективът. И чая трябвало да си носи.

Но това спасило жената – работата и общуването. Тя се съвзела, усетила прилив на сили и скоро си намерила нормална работа. А на онези негодници благодарила от сърце и им оставила седемте си пакетчета чай и захарта. Нека се черпят! Може пък да им е от полза!

На добрия човек понякога му е от полза дори злото. Във всичко има и зрънце добро, искрица светлина; стига да го разбереш правилно и да се възползваш от предложението на съдбата, дори да не е най-прекрасното...

И най-важното: понякога дисциплината и режимът лекуват. Общуването спасява. Работата възвръща силите. Усещането за цел и смисъл. За някои хора то е необходимо, те са така устроени, тези добри отговорни хора...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki