Gnezdoto.net
Защо някои привличат винаги щастие, а други - нещастие?

Защо някои привличат винаги щастие, а други - нещастие?

Понякога това е обвинението към жертвата. Един вид, сам си предизвикал всичко, което ти се случва. Заслужил си го. Но понякога това е реален факт. Действително, някои хора могат да привлекат определени събития с въображението си.

Ранди Гейдж, известен с прозвището Месията на милионерите, сега самият той мултимилионер, се сдобил със своя успех благодарение на... един куршум в корема. На улицата някакъв откачен наркоман го ограбил, а отгоре на това и го прострелял. Горкият Ранди едва не загинал, спасили го по чудо. Само че при операцията забравили куршума в стомаха му, тук наистина не му провървяло. Между другото, Ранди не бил светà вода ненапита: като тийнейджър натворил много бели, даже и в затвора полежал. Но това нападение променило живота му – страдащият младеж започнал да мисли. Какво друго му оставало, след като го измъчвали силни болки, не можел да работи, нямал застраховка, изхарчил всичките си пари за лечение... Само лежал, страдал и размишлявал.

Тогава изведнъж го осенила една мисъл – че е получил куршума по свое желание. Звучи безумно, но той бил убеден, че е така. Тук не става въпрос за това, че жертвата „сама си е виновна“ – изобщо не става дума за вина. А за стечението на обстоятелствата, което в точно определено време ни води на точно определено място. И ни кара да се държим по определен начин. Въпросът не е „заради какво?“, а „защо?“.

Ранди си спомнил, че от дете във филмите го привличали сцените, в които „лошите“ стрелят по главния герой. Било толкова драматично! Героят падал, ранен или убит, всички се струпвали около него, съжалявали го, опитвали се да го върнат към живота, плачели и го умолявали да отвори очи. И изричали дълбокомислено и високопарно: „Той е герой!“. В тези моменти малкото момче преживявало необичайно силни емоции. И понеже притежавало богато въображение, започвало да си фантазира. Представяло си, че е на мястото на героя, мечтаело да завърши живота си по същия начин. Или поне да бъде ранен. За да може всички да се надвесят над него и да му се възхищават!

Глупави детски мечти... Но това, което страстно желаел, се случило – не при същите обстоятелства, разбира се, не при същите! И все пак се случило, нали? Само че никой не се спрял до ранения Гейдж, той дори линейката си извикал сам и сам се добрал до колибата, в която живеел тогава. Щом оздравял, Ранди започнал да търси връзка между събитията в живота на хората и онова, за което тайно си мечтаят. Тайните мечти са най-силни и могъщи – това е аксиома. Подсъзнанието с всички сили се опитва да въплъти онова, което толкова ярко и с такъв възторг сме си представяли.

Върху това убеждение Гейдж построил и философията, и бизнеса си. И станал мултимилионер, като „коригирал“ мечтите на другите хора и ги карал да мечтаят правилно. Разбира се, не всички имат ярко въображение. Това първо. И не всички събития са предизвикани от тайните ни мечти и цели. Съществува обективен свят със свои закони. Каквото и да говорим, епидемиите, войните и стихийните бедствия влияят на всички. Но в разсъжденията на Гейдж има истина. Има хора, които не осъзнават за какво се молят и за какво мечтаят в най-съкровените си фантазии.

Една жена се разболяла тежко и болестта ѝ прогресирала. Родителите и съпругът ѝ били отчаяни, лечението не помагало. Те се въртели около болната, грижели се за нея колкото могат. А тя лежала и страдала. И изведнъж си спомнила, че в детството си, в моментите, когато била разстроена или обидена, мечтаела да е на легло, болна и слаба, като героинята от един филм. Ръката ѝ да е безжизнено отпусната, тялото ѝ да е изтощено, а пресъхналите ѝ устни да шепнат думи на прошка към онези, които са я докарали до това тежко положение. Та нали когато боледуваш, всички около теб плачат и си признават грешките, разкайват се и се опитват да бъдат по-добри. Това е наказание за близките, които са те накарали да страдаш, нека сега да видят какво са сторили!

Преди време жената била силно обидена на мъжа си заради увлечението му по друга дама. Но бързо му простила – не било нищо сериозно, просто флирт и кореспонденция – и двамата се помирили. Дошло време обаче мечтата ѝ да се сбъдне – така решило подсъзнанието ѝ. Тя се разболяла, при това толкова тежко, че едва не умряла. Оздравяла чак когато намразила идиотската си мечта, признала си я мислено и искрено се сдобрила с мъжа си – тогава силите ѝ малко по малко се възвърнали и започнало оздравяването.

Може би затова някога родителите са забранявали на децата да рисуват смърт и болести или да проявяват излишна агресия в игрите – това също активира въображението. Затова се е смятало за опасно да се гледат лоши, страшни, негативни неща – колкото и да е странно, човек може да си се представи на мястото на онзи, с когото се е случило нещастието. Подобна фантазия неусетно прониква в главата и си остава там. А след това може да се въплъти в реалността. Един впечатлителен човек с развито въображение не бива да разглежда подробно и продължително картини на страдания, болести и гибел, защото подсъзнанието може да ги възприеме като мечта и по-късно да помогне всичко това да се реализира.

Ранди Гейдж съветва да се мечтае за хубави неща. Лично той незабавно започнал да си мечтае за „Додж“. Е, Гейдж може да е бил с оскъдна фантазия, но в крайна сметка се сдобил с мечтания автомобил. Изобщо страшно забогатял, като помагал на хората да мечтаят правилно и да имат правилните фантазии. Това е чудесно. Въображението е голяма сила и онези, които го притежават, наистина могат да претворят мечтите си в реалност. Само че е важно да помнят: мечтите най-често са прекрасни, но има и мрачни, тъжни фантазии. Затова трябва да бъдем взискателни в общуването, в четенето, в избора на филми и музика. Това е много вярно твърдение, до което прочутият коуч е стигнал от собствен опит. А ние можем да се възползваме от този опит, за да не повтаряме чуждите грешки...

Психологът, коучът, всеки друг специалист, който работи с хора, има важна роля – той трябва да може да променя мечтата, да я превръща в хубава. Трябва да притежава богата образна реч, да умее да предава благотворни образи, които човек да види и да почувства. Да ги усети. Да ги възприеме.

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki