Gnezdoto.net
Кога нормалният, добър човек се превръща в изверг

Кога нормалният, добър човек се превръща в изверг

Случва се някой човек да усети, че има власт над вас. Тогава той започва да упражнява тази власт толкова очевадно, че ви къса нервите. Буквално издевателства – не мога да го кажа по друг начин.

Доскоро е бил нормален, добър човек, а се е превърнал в изверг. Макар че властта му е незначителна, временна и не е решаваща – засега. Още дори не сте усетили, че човекът се опива от тази власт. Търсите други причини...

Най-типичният пример: жената е родила и стои вкъщи, на издръжката на мъжа си. И изведнъж бившият прекрасен и любящ съпруг става капризен, раздразнителен, започва да се прибира по нощѝте, спира да се интересува от нея... Упреква я, че харчи много, макар че преди това е бил щедър. Постоянно я критикува.

Може би жената е виновна? Изнервена е, малко се е запуснала и вече не е толкова привлекателна. Да, и това е възможно. Но основното е, че мъжът има власт над нея. Разбрал го е и започва да издевателства психологически.

Или не ви връщат дадените назаем пари. Могат да ви ги върнат, но все протакат. Принуждават ви да подскачате като кученце за парче салам. „Ще ти ги върна след седмица!“, „Обади ми се след три дни“. Всичко това е тайното упоение от властта.

Чакате някаква мижава справка, но чиновниците по незнайни причини протакат и обещават, превръщат една дребна работа в голяма и сложна. Или не изпълняват друго обещание, като се възползват от факта, че сте зависими от този дребен въпрос.

Или временно живеете у някого. Или са ви взели на работа по милост или заради приятелски връзки, а после са започнали да ви подритват и унижават...

Всичко това правят хората, усетили вкуса на властта. На малката власт.

По същия начин акулите усещат вкуса на кръвта във водата от няколко километра. Дори да има капчица кръв, те се понасят към този вкус и мирис. Това е инстинктът на хищника.

У онези, които се опиват от дребната си власт, също се проявява инстинктът на хищника. Ще изтърпите, какво да правите. Но си направете извода и запомнете: това е акула. Една малка акула, все още не достигнала до размерите на чудовището от филма „Челюсти“. Но тя непременно ще ги достигне, ако властта ѝ над вас се увеличи. Ако не направите нищо, за да се спасите. Ако не избягате или не се борите.

Можете да разберете какъв е един човек в действителност от начина, по който се държи, когато има временна власт над вас. Ако няма възможност да се разгърне, после отново може да стане мил и нормален.

Но вие вече сте видели перката на акулата. Така че си направете извода...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki