Gnezdoto.net
Наблюдавайте хранителното си поведение при силен стрес. То ще ви разкрие важна информация

Наблюдавайте хранителното си поведение при силен стрес. То ще ви разкрие важна информация

Някои хора започват да ядат много в периоди на тревога и стрес. На други залъкът им засяда в гърлото, хапка не могат да преглътнат. Защо става така, в какво е разликата между тези хора? Каква е причината?

Този въпрос ме занимава отдавна. И една ябълка ми помогна да намеря отговора, както падането на ябълката е открило пред Нютон закона за земното притегляне. Бях ядосана след неприятен разговор и машинално взех една ябълка и отхапах парченце. Загризах твърдата ябълка и тогава проумях нещо важно – че инстинктивно съм избрала твърда храна, от която можеш да отхапеш със зъби и да я сдъвчеш.

Изпитвах спотаен гняв – не стига че плагиатът бе присвоил мой текст, ами отгоре на всичко ме накараха да доказвам авторството си. Доказах го. Загубих време и сили. Но в душата ми остана гневът, който не признавах и не осъзнавах. И точно той ме накара да посегна към ябълката. Макар че строго следя калориите и количеството храна, което приемам.

Това беше стрес, стрес от гняв. И някъде дълбоко в подсъзнанието ми се събудиха древните инстинкти: хубавичко да ухапя онзи, който ми е причинил болка и страдание. Може би дори да го изям. Да го схрупам, да сдъвча агресора. И да изплюя костите му.

Естествено, ние сме нормални цивилизовани хора. Дори няма да ни мине през ума да ухапем някого или да го изядем! Но някъде в най-дълбоките пластове на подсъзнанието това вече го има. И ние подсъзнателно вадим агресията наяве чрез храната. Дъвчем и хапем. Тук дори не става въпрос за желанието да се нахраним, а именно за този скрит гняв. Но щом посягаме към храната, значи стресът е „добър“, имаме сили да го преживеем, изпитваме адекватни емоции. Само дето може да преядем и да напълнеем!

Трябва да оставите ябълката и да направите няколко дъвкателни движения, сякаш имитирате отхапване и сдъвкване на храната. Сигурно сте забелязали, че при такъв стрес челюстите са силно стиснати; дори в романите описват „стиснатите зъби и възлите, които се очертават под скулите“. Това е имитация на дъвкателния процес.

Отхапали сме парче от врага си и сме го сдъвкали. Но не го осъзнаваме. На практика отхапваме от нещо безобидно, от ябълката например. Достатъчно е да направим няколко дъвкателни движения, и напрежението спада. Или пък да изпием бавно чаша вода. Опитайте. Това върши работа и когато ви се струва, че сте гладни. Гладът също минава!

Интересното е, че реакцията е различна. Някои започват да ядат и да дъвчат енергично – това са хората със здрава защитна агресия. Други изпитват силно желание за нещо сладко – този тип хора пък се нуждаят някой да ги утеши, да се гушнат в майчината гръд и да си хапнат млечице. Това са по-меките и добри хора; те също са наранени, но по-важното за тях е не победата над оня, който ги е обидил, а утехата. Тези хора трябва колкото се може по-скоро да чуят думи на подкрепа, да прегърнат свой близък, да се притиснат до него – може да е дори домашният любимец – и да се заредят с топлината на любовта. Това ще им помогне да не поглъщат сладки храни. Желанието им да подсладят горчивия хап веднага ще отмине.

Много по-опасен е стресът, при който човек не може да яде. Той сякаш е емоционално парализиран, вцепенен. Това наистина е спазъм на нервната система, трудно му е да дъвче и да преглъща. Следователно не може да се храни и да зарежда с енергия организма си. Загубил е силите си.

Такива хора се нуждаят не просто от подкрепа, а от лечение при психотерапевт. Това е стадият на вцепенението, а след него идва депресията и загубата на всички жизнени сили.

Наблюдавайте хранителното си поведение. Ако осъзнаете, че понякога преяждате от стрес, ще видите, че дълбоко в душата си изпитвате гняв към ситуацията и към виновника за нея. Вече знаете какъв е механизмът, така че ще можете да овладеете това желание.
Но когато не можете да се храните, нещата са сериозни. Организмът ви подава сигнал за бедствие като потъваща лодка. Това е тревожен сигнал. Вслушайте се в него и вземете мерки.

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki