Gnezdoto.net
Как да разпознаеш истинската любов

Как да разпознаеш истинската любов

Любовта е отговорност за този, когото обичаш. Това някак се позабрави в добрите модерни времена напоследък. Наложи се твърдението, че всеки е отговорен за себе си. Че в любовта трябва да мислим само за себе си. Тоест вървите заедно, в общ ритъм, и сте освободени от тежестта да се грижите един за друг. Вървите си през зелената поляна и се любувате на залеза.

Само че един до друг можете да вървите само докато и двамата сте здрави и силни. После ще се наложи да решите: дали да ускорите крачка и да помахате за сбогом, или да спрете и да предприемете нещо. Ако това е възможно...

Веднъж, докато се разхождах навън с малкото си кученце, видях една жена, крехка и много възрастна. Тя също се разхождаше с кучето си – голямо куче, май беше нюфаундленд. Беше толкова старо, че вече не си личеше от каква порода е. Едва вървеше. Много добре знам какво е – предишното ми кученце доживя до деветнайсет години. Но то беше миниатюрно, той-териер. Обичаше разходките, но накрая го носехме на ръце и просто седяхме на слънчице. Радваше се животинката на тези моменти, искаше да живее. Ние също искахме да живее. И не ни тежеше. Макар че вече не можеше да тича до нас както някога.

Та това голямо куче се надигна, с клюмнала глава. Беше се уморило и се виждаше, че задните му лапи не го слушат. Изправи се, но само стоеше и гледаше тъжно. Иска му се да тича и да скача както някога – навън беше пролет! – но не може, краката не вървят, макар че то се старае. Тогава тази крехка жена прегърна своето голямо старо куче и започна да му говори на ухото нещо утешително и ободряващо. Някакви особени, познати само на тях двамата думи...

После взе кучето на ръце и го понесе, залитайки. Беше толкова неочаквано... просто изумително! Та кучето бе голямо почти колкото стопанката си! Но жената го прегърна, вдигна го и го понесе. С гордо и безучастно към всичко наоколо лице – само да посмее някой да каже нещо! Тя плъзна погледа си и по мен – да не би да ѝ се присмивам. Не, разбира се, тя го разбра веднага. И аз съм с куче.

Жената се опитваше да върви изправена, без да демонстрира колко ѝ е трудно. Животното цапаше палтото ѝ с лапите си, но това не беше важно. Важното беше да го носи, без да показва на другите, че ѝ е тежко. Така носят товара си онези, които са способни да обичат.

Точно това е любовта – способността в труден момент да понесеш другия на ръце. Да го изнесеш от бойното поле или просто от улицата, ако любимият ти не може да върви повече. Любовта е готовността да понесеш товара, ако настъпи такова време. Всичко останало е просто някакви копнежи и особени усещания в слънчевия сплит. Някои погрешно смятат, че там се намира сърцето. Но то не е там. Сърцето ни е там, където е онзи, когото обичаме. И да оставим любимото същество, е също толкова невъзможно, колкото и да оставим сърцето си...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki