Gnezdoto.net
Любими притчи: Учителят и пеперудата снимка: peterburg.ru

Любими притчи: Учителят и пеперудата

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Мъдрост

История за собствените ни решения и начина, по който възприемаме света. История за изборите, които правим ежедневно. История за отговорността.

Преди много години в един далечен град живял Учител, заобиколен от своите ученици. Веднъж най-способният от тях решил да го предизвика.
- Учителю, имам въпрос, на който няма да можеш да отговориш!

Младият мъж отишъл на ливадата, хванал най-красивата пеперуда и я скрил в дланите си. Тя шавала с пипалцата си и го гъделичкала. Усмихвайки се, той отишъл при Учителя и го попитал:
- Каква пеперуда имам между дланите си - жива или мъртва?

Ученикът държал здраво пеперудата, готов да я смачка заради своята истина.

Учителят спокойно отговорил:
- Всичко е в твоите ръце.

*** 

Обичам тази история за наивността на младостта и мъдростта на зрелостта. Обичам я, защото ми напомня, че всичко зависи от нас самите. Че всичко е въпрос на избор. Ще убием ли вярата си? Ще убием ли любовта си? Ще убием ли радостта си? Или ще позволим на пеперудата да полети.
Докато си млад, често обвиняваш съдбата, обстоятелствата, хората около теб за нещата, които ти се случват. Отказваш да поемеш отговорност за реалностите в живота си. Смелостта да го направиш идва с възрастта. С горчилката от опита. И с мъдростта. Защото нашите мисли определят нашите действия. Не чуждите. Защото нашите действия определят нашите преживявания. Не чуждите. Защото нашите преживявания определят нашите емоции. Не чуждите. Колкото по-рано осъзнаем, че решението за съдбата на пеперудата е в собствените ни ръце, толкова повече пеперуди ще полетят в небето, толкова повече мечти ще се сбъднат, толкова повече животи ще разцъфнат. И толкова по-истински и пълноценни ще бъдем!

ПРЕПОРЪЧАНО: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki