Gnezdoto.net
Ягодов сладолед или с какво се лекува злобата снимка: lovekitchen.me

Ягодов сладолед или с какво се лекува злобата

  • автор: Даринка Янева
  • категория: Мъдрост

Думите имат невероятна сила. Ако са изречени със злоба, могат да изтрият усмивката от детското лице . Ако са изречени с топлина и доброта, могат да я накарат да изгрее с най-невероятната и невиждана прелест. Внимателно подбирайте думите си, особено когато говорите на дете.

Беше обичайна неделна сутрин. С децата ми ходехме в близката сладкарница, да похапнем италиански сладолед. Малкият ми син, Андрей, изтича до щанда и  подпря малките си ръчички на стъклената витрината. Очите му винаги сияеха при вида на ягодов сладолед.

- Мамо, мисля че трябва да благодаря на Бог за сладоледа! – каза той и по устата му се разля усмивка.
- Добре, миличък. – отвърнах аз.
- Боже, ти си толкова добър! Ти си толкова велик! Благодаря ти за мама, за тате, за сестра ми, за храната и най-вече за ягодовия сладолед и за това, че мама ми разрешава да похапвам от него! – тихичко продума той.

Останалите се засмяха. Някои от тях го погалиха по главата. Но близо до нас беше застанала една жена, гледаше намръщено. Направи злобна забележка към Андрей и мен:
- Не мога да разбера какво толкова му се радват? Та той дори не знае как се казва молитва! Звучи като богохулство! Направете забележка на детето си, госпожо! - каза тя скръстила ръце пред гърдите си.

Андрей се разплака. Аз само й се усмихнах, без да й отговоря. Учили са ме на злобата на хората да отвръщам с усмивка.
- Миличък, спокойно! Усмихни се! Наслади се на сладоледа! Не позволявай на никой и нищо да помрачи доброто ти настроение! – се опитвах да го успокоя аз.

В това време към масата ни се приближи един възрастен мъж, с много благороден и топъл поглед. Наведе се към Андрей и му подаде една купичка с ягодов сладолед.
- Молитвата ти беше чудесна! – каза той.
- Наистина ли? Защо тогава онази жена толкова много се ядоса? Дали и Бог ми е ядосан?– попита Андрей, а в очите му се четеше объркване.
- Смятам, че молитвата ти е харесала на Бог! Сигурен съм. – отвърна той и продължи шепнешком – Лошото е, че онази жена никога не моли Бог за сладолед. Сладоледът е много полезен за душата понякога.

Човекът се отдалечи бавно от масата. Андрей го съпроводи с поглед. След това грабна купичката с ягодов сладолед и отиде направо на масата на жената, която изрече забележката. Сложи сладоледа на масата пред нея и с най-ярката усмивка, която някога съм виждала, сред стъписаните погледи на всички около него, й каза:
- Заповядайте! Явно си толкова ядосана и сърдита, защото душата Ви има нужда от сладолед. Опитайте, ще се почувствате по-добре. А моята душичка се чувства отлично в момента!

„Внимавайте какво говорите и какво правите с децата си. Думите, с които се отравя сърцето на едно дете - било то от злоба или от невежество - се загнездват в паметта му като тумор и рано или късно му изгарят душата." - Карлос Луис Сафон

Вижте още: Любими притчи: Кошница с череши

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki