Gnezdoto.net
Легенда за любовта и лудостта

Легенда за любовта и лудостта

Стара легенда разказва, че преди много, много години всички човешки чувства се събрали заедно и тъй като скучаели, Лудостта предложила да играят на криеница.

- Как се играе тази игра? – попитали другите.

- Един от нас, примерно аз – обяснила Лудостта – си затварям очите и започвам да боря до хиляда. През това време вие се криете. Като свърша с броенето, аз започвам да ви търся. Този, който се е скрил най-добре и когото открия последно, започва да брои отново и така играта продължава.

Радостта и Еуфорията заподскачали доволни, че ще се случи нещо интересно и ново. Апатията, която не се интересувала от нищо, отказала да играе, а Съмнението започнало да претегля плюсовете и минусите от евентуалното си участие. Гордостта отсякла, че играта е абсолютно глупава, Страхът също се колебаел дали да участва, тъй като решил, че играта крие опасности, а Истината пък заключила, че няма смисъл да се крие, защото винаги я откриват.

Лудостта започнала да брои, а чувствата тръгнали да се крият.

Страхът се скрил в хралупата на едно дърво, защото му се сторило най-безопасно. Вярата се издигнала в небесата, за да е по-близо до Господ. Завистта се спотаила близо до Злобата, защото те винаги били нераздели. Радостта избрала за убежище красива поляна, Страстта – клокочещ вулкан, а Тъгата – непрогледна пещера...

Постепенно всички успели да намерят своето скришно местенце.
Само любовта не знаела къде да се скрие – всички места били заети. Изведнъж видяла прелестен розов храст и решила да се спотаи между пищните му и ароматни цветовете.

- Хиляда... - изброила последното число Лудостта и се заела да търси останалите.

Едно по едно тя открила всички чувства. Не можела да намери само Любовта. Търсила я във всяко красиво кътче на света, защото била сигурна, че Любовта е избрала някое прелестно място. Накрая се приближила до разкошен розов храст и разтворила клонките му, за да провери и там. Изведнъж се чул вик. Там Лудостта открила Любовта, ала очите й били избодени от острите бодли на розата.

Лудостта се притеснила ужасно много от стореното и за да изкупи вината си, обещала на Любовта да стане неин водач в живота.

Оттогава Любовта е сляпа и Лудостта я води за ръка...

ПРЕПОРЪЧАНО: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ПРАЗНИЦИТЕ НАБЛИЖАВАТ! - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

2023 new year
Промоцията продължава до 31 декември 2023 г.

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new new price.gif

Когато годината свършва, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния. Пожелаваме ви светли празници!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki