Gnezdoto.net
Ведрото с ябълки

Ведрото с ябълки

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат. Умеел да се наслаждава на всеки ден, на красотата на цветята си и на отрупаните с плод ябълкови дървета.

Имал човекът съсед – злобен, завистлив и мрачен, който толкова му завиждал за прекрасната градина и за ведрото му настроение, че всеки ден се опитвал да му вгорчи деня. Един път си изхвърлял боклука пред врата на двора му, друг път влизал тайно и изпомачквал най-хубавите му цветя. Но никога не успявал да го разгневи и да развали настроението му.

Един ден завистливият човек сложил под прозореца на къщата на своя съсед едно ведро, пълно с помия. Вече бил сигурен, че ще го извади от равновесие. И зачакал.

В това време човекът се събудил, отворил широко прозореца си и видял ведрото с помия. Взел го той, изхвърлил помията, измил го и го лъснал до блясък и сложил вътре няколко от най-хубавите ябълки от своята градина. Взел пълното ведро с ябълки и се запътил към дома на своя съсед.

- Най-после успях! – злорадо помислил съседът, когато се почукало на вратата и отишъл да отвори, готов за предстоящия скандал.

- Заповядай, връщам ти ведрото. - усмихнато му подал ведрото с ябълки съседът му. – Кой с каквото е богат, това споделя с другите.

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ПРАЗНИЦИТЕ НАБЛИЖАВАТ! - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

2023 new year
Промоцията продължава до 31 декември 2023 г.

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new new price.gif

Когато годината свършва, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния. Пожелаваме ви светли празници!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki