Gnezdoto.net
За малките жестове в любовта

За малките жестове в любовта

Взаимните компромиси и мисълта за другия са нещо прекрасно. И много често любовта се крепи на тях. Но все пак, преди да направим някаква жертва за човека до себе си, е добре да го попитаме дали има нужда от нея.

Те живеели в мир и любов, никога не се карали и винаги разрешавали проблемите с взаимни компромиси и отстъпки. Жената всяка сутрин ставала рано и замесвала вкусен домашен хляб, а след като го извадела от фурната, го разрязвала напречно на две еднакви части, намазвала ги с масло и подавала на мъжа си едното парче, а другото оставяла за себе си. Тази закуска била нещо като техен семеен ритуал, в който имало едно-единствено „правило“: на мъжа ѝ се полагала препечената горна част от хляба, защото тя знаела много добре, че той я предпочита.

Двамата толкова били свикнали с това правило, че никой от тях не се замислял, а жената почти механично разпределяла двете половинки на хляба.

В деня на сребърната им сватба, докато изпълнявала този сутрешен ритуал, жената за пръв път от 25 години си помислила: „Ох, толкова ми се иска да изям горната коричка на хляба... Колко хубаво се е изпекла, хрупкава и леко зачервена... Толкова я обичам! Какво пък, все пак днес имаме празник, защо да не си направя един скромен подарък и да я оставя за себе си...“

И още докато си мислела това, жената вече подавала на мъжа си долната половина от хляба. А ръката ѝ леко треперела. Не било лесно да наруши 25-годишна традиция.
Но реакцията на мъжа ѝ била повече от изненадваща:
– Благодаря ти, скъпа моя! Какъв прекрасен подарък ми правиш в деня на нашата годишнина! Никога не съм ти казвал, но аз много повече обичам долната коричка на хляба... И понеже знам, че ти я предпочиташ, винаги с удоволствие съм я оставял за теб.

Великодушието се състои не в това ти да ми дадеш нещо, от което аз се нуждая повече от теб, а да ми дадеш онова, без което ти самият не можеш.
Халил Джубран

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ПРАЗНИЦИТЕ НАБЛИЖАВАТ! - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

2023 new year
Промоцията продължава до 31 декември 2023 г.

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new new price.gif

Когато годината свършва, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния. Пожелаваме ви светли празници!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki