Gnezdoto.net
Прости отговори на сложни въпроси - 6 малки истории

Прости отговори на сложни въпроси - 6 малки истории

Понякога кратките истории дават отговори на сложни въпроси, а всеки може да намери мъдрост и поука за себе си. Стига да е готов за това.
Защото, както гласи една източна мъдрост: учителят се появява, когато ученикът е готов.

Вижте следващите малки истории и разберете дали сте готови за тях.

1. Празната лодка

boat-499585 640

Един източен мъдрец разказал на своите ученици: „Когато бях млад, често се усамотявах на езерото и медитирах. Имах малка лодка и с часове стоях в нея и размишлявах. Веднъж, рано сутринта преди изгрева, стоях със затворени очи и медитирах, когато изведнъж една лодка се удари в моята и разруши цялата хармония, която бях постигнал. Ядосах се много и бях готов да наругая несъобразителния стопанин на тази лодка. Но когато отворих очи, видях, че тя е празна. И тъй като нямаше на кого да излея гнева си, пак затворих очи и се опитах отново да възвърна хармонията в себе си.

Оттогава празната лодка е мой учител и е винаги с мен, когато се ядосам на някаква житейска ситуация или на човек, който ме нагруби.

2. Майсторство

camera-349948 640

Млад фотограф бил на вечеря в дома на една жена. Преди да сервира масата тя разгледала неговите фотографии и възкликнала: „Страхотни снимки! Сигурно имате много хубав и скъп фотоапарат!"

Фотографът замълчал, но на тръгване благодарил на домакинята с думите: „Благодаря, вечерята беше страхотна. Вероятно имате много хубави и скъпи домакински съдове."

3. Какво се случва след смъртта

digital-art-398342 640

Един ден учениците задавали на Учителя си само един и същи въпрос: „Какво се случва след смъртта?". Но той само се усмихвал и нищо не отговарял.
В края на деня учениците го попитали защо отклонява отговора на този толкова важен въпрос. А Учителят им отговoрил: „Забелязали ли сте, че от задгробния живот се интересуват най-много тези, които не знаят какво да правят с този си живот.

По-важният въпрос е не дали има живот след смъртта, а дали има живот до смъртта."

4. Преди да стане горещо

kermit-64647 640

Какво би станало, ако сложим една жаба в съд с вряла вода? Тя веднага ще изскочи от там. А ако я сложим в съд с хладна вода, която постепенно се загрява? Най-вероятно жабата ще се отпусне, ще се почувства комфортно и дори няма да обърне внимание, че водата става все по-топла и по-топла. Ще започне да свиква с топлината и няма да усети как става непоносимо гореща. И в един момент жабата просто ще бъде ... сварена.
А какво „се подгрява" във вашия съд с вода – излишни килограми, дългове, недоволство към близък човек, здравословни проблеми, негативизмът...?

Открийте го и бягайте докато не е станало много горещо.

5. Мъжът и жената

keychain-633543 1280

Една жена попитала един мъдрец: „Защо мъж, който има много жени, всички го смятат за герой, а жена, която има много мъже – наричат блудница?"

„Защото ключ, който може да отключи много замъци, е добър ключ. А замък, който може бъде отключен от всеки ключ, е лош."

6. Законът за бумеранга

Накрая просто вижте тази прекрасна карикатура на големия датски карикатурист Херлуф Бидструп.

0 f4c5b 1014d32d orig

ПРЕПОРЪЧАНО: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ПРАЗНИЦИТЕ НАБЛИЖАВАТ! - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

2023 new year
Промоцията продължава до 31 декември 2023 г.

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new new price.gif

Когато годината свършва, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния. Пожелаваме ви светли празници!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki