Gnezdoto.net
Прости отговори на сложни въпроси - 6 малки истории

Прости отговори на сложни въпроси - 6 малки истории

Понякога кратките истории дават отговори на сложни въпроси, а всеки може да намери мъдрост и поука за себе си. Стига да е готов за това.
Защото, както гласи една източна мъдрост: учителят се появява, когато ученикът е готов.

Вижте следващите малки истории и разберете дали сте готови за тях.

1. Празната лодка

boat-499585 640

Един източен мъдрец разказал на своите ученици: „Когато бях млад, често се усамотявах на езерото и медитирах. Имах малка лодка и с часове стоях в нея и размишлявах. Веднъж, рано сутринта преди изгрева, стоях със затворени очи и медитирах, когато изведнъж една лодка се удари в моята и разруши цялата хармония, която бях постигнал. Ядосах се много и бях готов да наругая несъобразителния стопанин на тази лодка. Но когато отворих очи, видях, че тя е празна. И тъй като нямаше на кого да излея гнева си, пак затворих очи и се опитах отново да възвърна хармонията в себе си.

Оттогава празната лодка е мой учител и е винаги с мен, когато се ядосам на някаква житейска ситуация или на човек, който ме нагруби.

2. Майсторство

camera-349948 640

Млад фотограф бил на вечеря в дома на една жена. Преди да сервира масата тя разгледала неговите фотографии и възкликнала: „Страхотни снимки! Сигурно имате много хубав и скъп фотоапарат!"

Фотографът замълчал, но на тръгване благодарил на домакинята с думите: „Благодаря, вечерята беше страхотна. Вероятно имате много хубави и скъпи домакински съдове."

3. Какво се случва след смъртта

digital-art-398342 640

Един ден учениците задавали на Учителя си само един и същи въпрос: „Какво се случва след смъртта?". Но той само се усмихвал и нищо не отговарял.
В края на деня учениците го попитали защо отклонява отговора на този толкова важен въпрос. А Учителят им отговoрил: „Забелязали ли сте, че от задгробния живот се интересуват най-много тези, които не знаят какво да правят с този си живот.

По-важният въпрос е не дали има живот след смъртта, а дали има живот до смъртта."

4. Преди да стане горещо

kermit-64647 640

Какво би станало, ако сложим една жаба в съд с вряла вода? Тя веднага ще изскочи от там. А ако я сложим в съд с хладна вода, която постепенно се загрява? Най-вероятно жабата ще се отпусне, ще се почувства комфортно и дори няма да обърне внимание, че водата става все по-топла и по-топла. Ще започне да свиква с топлината и няма да усети как става непоносимо гореща. И в един момент жабата просто ще бъде ... сварена.
А какво „се подгрява" във вашия съд с вода – излишни килограми, дългове, недоволство към близък човек, здравословни проблеми, негативизмът...?

Открийте го и бягайте докато не е станало много горещо.

5. Мъжът и жената

keychain-633543 1280

Една жена попитала един мъдрец: „Защо мъж, който има много жени, всички го смятат за герой, а жена, която има много мъже – наричат блудница?"

„Защото ключ, който може да отключи много замъци, е добър ключ. А замък, който може бъде отключен от всеки ключ, е лош."

6. Законът за бумеранга

Накрая просто вижте тази прекрасна карикатура на големия датски карикатурист Херлуф Бидструп.

0 f4c5b 1014d32d orig

ПРЕПОРЪЧАНО: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promociq june 2023 min
Промоцията продължава до 12 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki