Gnezdoto.net
Кой е по-по-най-умен? илюстрация: returnofkings.com

Кой е по-по-най-умен?

  • автор: Вили Терзиева
  • категория: Мъдрост

За силата и мечтите на човека, за ума и амбициите му,... за грешките и глупостта му!

Седнала на верандата в топлия априлски следобед, Ани четеше съчиненията, които учениците й бяха написали. Темата "Човекът и неговото място в природата" явно ги бе вдъхновила. И макар на места помощта на добрия стар Google и родителската намеса да бяха очеизвадни, имаше и много оригинални идеи, които могат да се родят само в главата на дете. Почти всички бяха писали за превъзходството на човека, за невероятния му интелект, който го е извел на върха на хранителната верига, за неговата съобразителност и гъвкавост.

Когато стигна до работата на София, Ани поспря за миг, вглеждайки се в написаното, а после препрочиташе отново и отново работата на това дете, която бе коренно различна от тази на останалите.

Ето какво бе написала Софи:

"Човекът и неговото място в природата"

В училище ни учат, че човекът превъзхожда животните със своя интелект. Казват, че благодарение на своя ум ние, хората, сме по-висши от останалите твари по тази земя.
Щом възрастните го казват, значи наистина го мислят (все пак те ни учат, че да се лъже е лошо), но аз не мога да се съглася с това. За мен човекът е най-глупавото създание на този свят! И ще обясня защо.

Лъвът знае, че е господар на саваната и не се опитва да властва в небесата, които са покорени от орлите. Китовете и акулите са повелители на океаните и моретата. Те са наясно, че тяхната сила е във водата и не мечтаят да превземат сушата. Всяко животно знае своето място в природата, без да е нужно някой да му го посочва.

Но не и човекът. Той иска да е господар, всесилен и всемогъщ, да покорява дълбини и висоти, като междувременно не престава да търси своето място! А когато накрая го намери, започва да руши.

Макар да не съм гений, не мисля, че е умна постъпка да изсичаш дърветата, които ти дават кислород, да замърсяваш сам водата, която пиеш, и въздуха, който дишаш. Колко глупав трябва да си, за да не си даваш сметка, че дишаш отрова, пиеш отрова, ядеш отрова! И то отрова, която ти самият си създал!

Животните може и да не четат книги, написани от мъдреци, но са достатъчно умни, за да не унищожават сами дома си!

Вижте всичко написано от Вили Терзиева и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: Смешна история

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki