Gnezdoto.net
Врагът в мен или как да престана да се саботирам сам!

Врагът в мен или как да престана да се саботирам сам!

Мислили ли сте за това, че понякога нямаме обективни пречки в живота си, а проблемите ни следват сякаш необяснимо как, дори за нас самите? Като че ли нещата все не ни се получават, а няма причина, която да е видима и обяснима за нас самите.
Истината е, че понякога сами налагаме пречки, граници или препятствия пред себе си. Много често проявяваме съпротиви, които са несъзнателни. Т.нар. самосаботиране може да бъде под различни форми:
 
Мислим негативно и виждаме предимно лошото в своя живот - личното ми мнение е, че не бива да изтласкваме негативните неща, те са част от живота ни и ако ги отричаме, това не би довело до нищо добро. Крайното позитивно мислене би могло да ни доведе до заблуда, която ще рухне в определен момент и трудно ще преминем отново в реалността. Можем обаче да направим така, че да приемаме негативните неща и да не им позволяваме да завладеят живота ни, да не се оставяме те да засенчват хубавите неща, които също са част от живота на всеки от нас. Как да направим това? Когато усетите, че негативна мисъл минава през ума ви, помислете целенасочено и за последното позитивно нещо, което се е случило в живота ви.
 
Подценяваме значението на това как изглеждаме и занемаряваме външния си вид - визията на всеки от нас е значима до голяма степен и не става дума за красота, за даденостите на всеки от нас, а за поддържане на добра визия и полагане на усилия в тази посока. Достатъчно е да се погрижим за това, красивите неща, с които ни е дарила природата, да не бъдат занемарени и да знаем как да ги демонстрираме. Помислете си ако нещо в живота ви не върви, дали бихте могли да го отдадете на начина, по който другите гледат на вас, на това какъв човек виждат срещу себе си и дали бихте могли да им представите нещо различно. Промяната във визията винаги се свързва и с „освежаване" на нашата психика, така че – опитайте!
 
 
Все попадаме на „неподходящи" партньори, в чието поведение има нещо идентично – понякога изграждаме множество връзки, които се оказват безуспешни и причините за техния край много често са подобни. Много често причините за това да започваме връзка с близки по характер и поведение партньори са дълбоко в нас и задоволяват наши потребности, които обикновено са несъзнавани. Трудно е сам човек да стигне до тях, но първата крачка за това да променим нещата и да спрем да се съботираме сами по този начин, е като си дадем сметка за това, че попадаме на такива партньори и повтаряме един и същи модел.
 
Много често се случва така, че се чувстваме неразбрани и неприемани от околните – понякога е възможно да не сме попаднали на точното за нас място и на правилните за нас хора, но друг път ние самите също бихме могли да сме причина за наличието на неуспешни социални контакти в живота ни. Тук би било полезно за нас да си отговорим на въпроса, дали повтаряме своето поведение към хора с определен тип отношение и характер. Например – аз бих могла да се държа дистанцирано и негативно с хора, които отстояват позициите си и проявяват асертивно поведение. Само по себе си това не е нещо лошо, което те правят, но за мен би могло да бъде „сигнал" за моя негативна реакция спрямо тях. Това означава, че аз никога не бих могла да се социализирам в среда, в която има такива хора. Обикновено това също се случва на несъзнавано ниво и ние несъзнавано създаваме конфликти, страним или се дистанцираме от определени хора. Помислете си за това дали този тип хора ви напомнят с поведението си на ваш близък, как вие сте общували с него/нея досега?
 
Имате качествата и уменията за това да се издигнете в позицията на работното ви място, но „нещо" ви спира – причините за това могат да бъдат различни и е добре да се консултирате със специалист, ако не успявате сами да разберете кое ви спира, защото реакцията по отношение на преодоляването на тази съпротива зависи от причината за наличието и. Можете да опитате преди това сами – набележете цели, описани стъпка по стъпка, които да следвате. Например: ако аз съм решила, че бих искала повишение на моята запалта – 1. трябва да обмисля какво увеличение целя и дали то е реално; 2. трябва да проведа разговор с шефа; 3. кога би бил подходящ моментът да проведа този разговор; 4. какво ще му кажа и т.н.
 
Съпротивите в живота ни се появяват неслучайно. Те не ни правят лоши или глупави. Често ни пречат да водим пълноценен живот обаче. Ние саботираме сами себе си много често несъзнавано и понякога дори не си даваме сметка, че го правим. Затова е добре, когато нещо в живота ни не върви, когато имаме неблагоприятни повтарящи се ситуации в живота си, да се запитаме каква е причината за това? Понякога външни фактори определят наличието на такива ситуации, друг път ние сами носим отговорност за това. Ако съпротивите са силни и устойчиви, ако нямате идея как сами да ги отслабите или премахнете, добре е да потърсите специализирана помощ, за да получите насоки за това как можете да ги преодолеете.
 
Анелиа Дудина е психолог, психодрама асистент и водещ на групи за личностно развитие, създател на Е-списание за психология "Посока".
 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПАРТНЬОРСКИ ПОСТОВЕ"