Gnezdoto.net
10 идеи за това как да усетите своите 40 години като 20 ! снимка: sonia szostak, charlotte tomas

10 идеи за това как да усетите своите 40 години като 20 !

Жените на 20 години и тези на 40, са в различни етапи от своя живот. Етапите, освен че биха могли да се свързват с неща, които засягат практическия свят на жените, са свързани и с вътрешните им преживявания и емоции. Жената на 40 може да е създала семейство, да е установена вече в ролята си на майка, да се е утвърдила в професионален план и да е изградила стабилни професионални позиции, да има проверена и удовлетворяваща я социална среда.

Понякога жените в тази възраст обаче, които са постигнали всички или част от изброените по-горе неща, приемат и следват тезата, че след като „важното" в живота вече е постигнато, то той се превръща в скучен, монотонен и безперспективен за тях. Сякаш основното в живота вече е изпълнено и в такива моменти той като че ли преминава на Stand by. Как се отразяват тези усещания на женската психика и на поведението на жената? Възможно е тя да възприема себе си като много възрастна, да си спомня с тъга за своите 20 години, правейки сравнения между себе си тогава и сега, да няма желание за вършене на дейности, които е правила с удоволствие преди, да не вижда смисъл в започването на нови неща и предприемането на предизвикателства, да намали социалните си контакти с околните, защото нито тя, нито нейните приятелки са същите, каквито са били преди и т.н.

Какво би могло да ни накара да защитим тезата, че 40-те години на жената, могат да се превърнат за нея в новите 20? Всъщност жената на 40 може да си позволи много от нещата, които си е позволявала на 20, а също така и да обогати заниманията и дейностите си. Тя може да разполага с време и да прави неща, за които не е намирала такова на 20. Би могла да е по-независима, отколкото е била на 20. Може да обмисля ситуации по-зряло и да демонстрира адекватно високо самочувствие, което е базирано на нейните личен опит и умения. Ако има деца, жената на 40, може да се концентрира върху своето поведение, което би послужило за пример на децата, а те вероятно вече имат по-малка нужда от грижа. Жената на 40 би могла да изглежда също много добре и да полага грижи, за да бъде факт това. Можете да помислите върху това какво ви се е искало да направите, когато сте били на 20 и какво ви е спряло тогава. А дали сега можете да го осъществите?

Често разговарям с жени, които нямат партньор и деца на тази възраст. Обществото ни все още вярва в това, че до 30 години жената "трябва" да е създала семейство и деца. Това е обществено мнение, което пресира и натоварва психически несемейните дами в тази възраст. Времето, в което живеем понякога налага друга последователност – много хора залагат на това да реализират себе си в професионален план и времето минава неусетно за тях. Това не означава обаче, че жената на 40 не би могла да създаде здраво и успешно семейство – напротив. Няма по-добър и по-малко добър вариант що се отнася до годините за създаване на семейство и деца. Най-важното условие за една жена е тя да бъде готова (физически и психически) за това да има семейство и да бъде майка. Не съществува закономерност, която да свидетелства за това, че не е удачно жената на 40 да създава семейство.

Друг пример са жените, които до 40-годишна възраст са се отдавали единствено или предимно на своето семейство – на това да бъдат добри съпруги, майки, домакини... Ако децата ви вече са по-самостоятелни, дошло е времето, в което да намерите заниманието, което ще ви накара да чувствате себе си удовлетворени и значими. Пренасочете енергията си в друга посока – това ще разнообрази ежедневието ви и ще го изпълни със смисъл. Не чакайте момента, в който ще ви завладее депресията – реагирайте навреме! Можете да започнете нова работа или да се запишете на курс, да попътувате или да прочетете книгата, за която никога не сте намирали време. Не е задължително да очаквате нещо много значимо и съдбоносно, което да промени ежедневието и живота ви – понякога това може да се случи и с на пръв поглед по-незначителни неща. Най-важното условие е да усетите потребността от промяна.

Ето и няколко свежи идеи за това как да усетите своите 40 години като 20 !
1. Помислете си какво сте искали да направите на 20, а не сте можели. Сега е време да го сторите.
2. Запишете се на курс, на танци или спорт.
3. Купете си нова по-предизвикателна дреха, с която да се почувствате красиви и желани.
4. Излезте с приятелките си по женски на дискотека и танцувайте цяла вечер.
5. Правете всеки ден по нещо, което би доставило удовослтвие на тялото и на душата ви.
6. Изненадайте половинката си или подгответе щура и нестандартна изненада за свой близък/близка.
7. Заведете децата си /или децата на ваши близки/ на увеселителен парк и се включете в забавленията заедно с тях.
8. Вземете си домашен любимец ако сте искали да имате такъв, но преди не сте имали възможност да гледате вкъщи.
9. Нека да не бъде водещо това кой какво ще каже или казва за вас – живейте така, както винаги сте мечтали.
10. Търсете полжителни неща в ежедневието си (поне по едно на ден) – не е задължително да бъде голямо и много значимо събитие – всеки ден се случват безброй малки положителни неща в живота ни.

И накрая - радвайте се на възрастта, в която сте. Направете така, че да се чувствате щастливи и удовлетворени от годините си. Във всеки период от живота на човека има определен смисъл. Вие открихте ли какво би ви накарало да се чувствате добре сега, именно в този момент?

Анелиа Дудина е психолог, психодрама асистент и водещ на групи за личностно развитие.

Вижте още: МОМИЧЕТАТА НА 40

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПАРТНЬОРСКИ ПОСТОВЕ"