Gnezdoto.net
11 вредни за самочувствието мисли и как да им се противопоставим снимка: niakai.com

11 вредни за самочувствието мисли и как да им се противопоставим

Знаете ли, че това, което най-често си мислим, всъщност са нещата, които най-много ни пречат да бъдем себе си. Сега ще ви покажа как да замените вредните мисли с такива, които да ви освободят от всички комплекси, страхове и илюзии, за да живеете живота, който искате и заслужавате...

1. Не си харесвам...

Досега не съм срещала жена, която да не е използвала това изречение, напротив, чувала съм го безброй пъти. Замисляли ли сте се кога това изречение се роди в главата ви? Някой ви каза, че нещо не ви е добре, или пък се сравнихте с някой друг? Да, може би ако нямаше "еталони за красота", нямаше да има и толкова жени, които не харесват определена част от тялото си, но как може да промените това? Дори и нещо във вас да не е такова, каквото ви се иска, това не значи, че е грозно. Може би точно то е нещото, което ви прави различна и неповторима! Превърнете го във вашата запазена марка и го харесвайте, така и всички останали ще го приемат по същия начин.

2. Как ми се иска да бях по-слаба...

Ох, това ми е "любимата" мисъл. Самата аз си я повтарях толкова време. Тук вариантите да се освободите от нея са няколко. Диетолозите и фитнес инструкторите ще ви кажат да свалите излишните за вас килограми, така тази мисъл би изчезнала моментално от главата ви. Но! Ако въпреки опитите ви да се справите с излишните килограми, не успявате да стигнете до желания от вас размер, то може да опитате и нещо друго. Ето го моето вълшебно изречение: "Харесвам се точно такава, каквато съм, и обичам тялото си!" – повтарям си го с усмивка всяка сутрин, гледайки се в огледалото. Е, отне ми малко време да свикна с тази нова мисъл, но всъщност всеки ден все повече вярвам в нея. Опитайте!

3. Ех, ако бях като...

Спомняте ли си как, когато бяхте малки, ви сравняваха с "добрите" деца и очакваха от вас да бъдете като тях? Е, време е да спрете да се сравнявате с другите! Вие сте си вие! Различни, прекрасни и достатъчно добри, за да се харесвате, такива каквито сте! А може би има много други, които мечтаят да бъдат като вас? Време е да бъдете самоуверен модел за всички тях!

4. Красотата се измерва само с физическото ни тяло.

Вярвах в това повече от 25 години. И през цялото време се старах да изглеждам като онези съвършени модели от списанията. И може би успявах да захранвам самочувствието си по този начин до момента, в който станах майка. Тогава се сблъсках с промените, които настъпиха в тялото ми, и трябваше да намеря други начини да повиша своето самочувствие. Сега вече имам нова мисъл: Красотата е усещане! Тя е онзи блясък в очите, който показва, че приемаш и харесваш себе си такъв, какъвто си, че въпреки несъвършенствата, ти си едно усмихнато и обичащо се момиче!

5. За да се радвам на мъжко внимание, трябва да изглеждам като модел.

Да, може би за една малка част от мъжете. Но повечето от тях са също толкова плахи и неуверени като нас и търсят в жената човек, който да ги харесва и да ги научи да се харесват, като им показва как се прави това. Така че, за да имаш вниманието на мъжете, е много важно да им покажеш как обичаш и харесваш себе си, да ги накараш да повярват, че е лесно, да ги вдъхновиш. Жената, която умее да вдъхновява и вярва в красотата си, знае как да накара един мъж да се почувства специален и тогава няма начин да не бъде забелязана!

6. Не съм достатъчно добра в...

Това е мисълта, с която може да загубите много възможности за вас. Че кой е достатъчно добър?! Едва ли има такъв човек, който да е развил целия си потенциал. Едни са добри в едно, а други - в друго. Затова обърнете внимание на това, в което се чувствате сигурни и силни, не е нужно във всичко да сте добра! А това, в което не сте добра? Ами за него обичам да казвам: Ето, това е нещо, което ще се опитам да науча, страхотно е, че ти го умееш! Ще ме научиш ли?

7. Не бих могла да го направя, въпреки че много го искам...

Не вярвам, че има нещо, което да искаш много и да не можеш да направиш! А тук все едно чувам: "Дори и да се опитам да го направя, евентуалния провал, който виждам накрая, ми пречи да повярвам, че бих могла. Не вярвам, че ще успея, затова не мога да го направя." А какво ще стане, ако го замените със: "Дори и да не успея, ще опитам всичко, за да го направя!" Така, приемайки провала, ние вече няма от какво да се страхуваме, и единственото, което ни остава е да успеем! Аз вярвам във вас, а вие?

8. Вече е късно да се променя...

Това е най-глупавата мисъл, която може да стои в главата ви. Вие, така или иначе, се променяте и го правите всеки ден, и ще продължите да го правите. Просто тази мисъл не ви позволява да се променяте в посоката, в която искате. Вие доброволно се отказвате от това сами да определяте промяната си и оставяте другите да го правят вместо вас. Искате ли някой друг да ви променя? Никога не е късно да вземете живота си в ръце и да поемете натам, накъдето винаги сте мечтали! Опитайте! Не е лесно, но усещането, че сте господар на живота си не може да се сравни с нищо друго!

9. Това не зависи от мен...

Кое не зависи от вас? Да се усмихвате, да сте успешна, да сте щастлива? Да сте добра в това, което правите? Да ставате рано или да се излежавате до късно? Да позволите на някой да ви нарани или да се опитате да го разберете? Тази мисъл означава, че нямате смелост да избирате и да плащате цената на направените от вас избори. Заменете я с: "Всичко, което искам да променя и направя зависи само от мен! Не очаквам някой друг да бъде отговорен за грешките или успехите ми."

10. Ако ме харесват другите, харесвам се и аз.

Защо ви е чуждо огледало, за да разберете коя сте? Вместо да се вслушвате в другите, можете да се опитате да слушате себе си. Опитайте, вместо да изброявате "Какво трябва да направя, за да се харесвам на другите", този път да помислите над "Какво искам да направя, за да се харесам на себе си". Заменете "Добре ли постъпих?" със "Чувствам се добре от това, което направих".

11. Жалко, че вече не съм като преди...

Да, всяка една от нас понякога тъгува за изминалите дни. Прекрасно е да се връщаме от време на време към онези незабравими моменти. Но защо да го правим с тъга и съжаление? Това са нашите спомени, които ни карат да се усмихваме, но в никакъв случай не бива да съжаляваме, че вече не сме същите. Порастването предполага развитие, а след като се развиваме, ние се променяме, ставаме по-зрели, малко по- мъдри, малко повече знаем какво обичаме и какво не, малко повече знаем какво искаме от живота, малко по-уверени сме, защото вече носим своя опит. Носим своите белези, с които да се гордеем. Но въпреки това все още имаме какво да изживеем, да направим, да покажем, да променяме в себе си, все още можем да бъдем тези, които искаме! Заменете тази мисъл със: "Страхотно е, поглеждайки назад, да видя колко неща знам сега за себе си и живота!"

Неви Боджукова е семеен консултант и сертифициран консултант към "Дружеството по Позитивна психотерапия в България". Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: Какви сме в действителност - уверени, неуверени или самоуверени?

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПАРТНЬОРСКИ ПОСТОВЕ"