Gnezdoto.net
7 урока за щастлива седмица или твоите стъпки за щастлив Понеделник снимка: nibler.ru

7 урока за щастлива седмица или твоите стъпки за щастлив Понеделник

Здравейте, аз съм Радост Николова и през тази седмица ще бъда ваш придружител по пътя към търсенето на по-добри дни. Казват, че пътят към щастието е дълъг и труден, затова съм го разделила на малки и лесни всекидневни стъпки. В началото пред всеки от нас стои изборът – да тръгне ли по този път или не. Да продължи ли да се движи по познатите задоволителни пътечки или да дръзне да излезе извън зоната си на комфорт и да се отправи на едно ново пътешествие?
Ако сте отговорили с "ДА", добре дошли! Единственото, което е нужно да носите със себе си, е вашата решителност да опитате нещо ново и различно. При това най-удивителното в този експеримент е, че няма да ви се налага да променяте драстично седмичната си програма, да се отделяте от обичайната си среда, да вземате отпуск или да отменяте ангажименти. Причината е, че аз твърдо вярвам, че щастието е постоянно присъствие в нашия живот, а не просто гост на празничната трапеза. Надявам се да успея да ви помогна да го направите постоянен спътник и във вашето ежедневие!

Понеделник

Всички нови неща, всяка нова опитност започват в Понеделник. Моля, оставете скептицизма и оправданията с "това съм го пробвал и не ми върши работа" и извадете на светло всичкия оптимизъм, който можете да намерите в себе си. Подгответе си една ведра и мотивираща мисъл за събуждане. Добро начало!
А как да продължите след това? Как да свържете това вдъхновяващо послание с позитивно чувство и позитивно действие, ще ви разкажа ето сега...

Щастлив Понеделник – Ново начало на седмицата с нов избор

Защото щастието е въпрос на избор. Твоят избор – "Избирам да бъда на честотата на щастието". Любимият ми виц е за това, че оптимистът се събужда с "Добро утро, Господи", а песимистът - с "Господи, пак е утро". В Понеделник повечето хора уви са песимисти – "Господи, пак е Понеделник". Потиснатост до безобразие. А дали има и друг вариант? Бихме ли могли да имаме щастлив Понеделник?

Ето моето предложение за вас - 10 стъпки за щастлив Понеделник:

1. Изберете си позитивна мисъл за събуждане. Сложете си я написана на листче до леглото или ако имате възможност, си я запишете като текст на алармата. Казват, че Луи XIV-ти е бил събуждан сутрин с "Добро утро, Кралю! Днес ви очакват велики дела". Изберете си вашата вдъхновяваща мисъл, която може да ви накара с готовност да станете от леглото и мотивирани да влезете в новата седмица.

2. Позитивната мисъл е нищо без позитивно чувство. Отделете си няколко минути, за да го повикате. Застанете пред огледалото, поставете едната си ръка на сърцето и си затворете очите. Представете си своето щастие в края на този щастлив понеделник. Започвате да се усмихвате? Добре! В момента, в който усмивката ви стане най-широка, отворете очи. В огледалото, ще видите отражението на своето щастливо Аз в един щастлив Понеделник. Натиснете бутона "Save" за мисли, чувство и усмивка и смело напред!

3. Дотук имаме мисъл и чувство. За да успеете да се закрепите трайно на позитивна вълна, е необходимо да има и действие. Започнете вашия щастлив Понеделник с нещо, което ви кара да се чувствате добре – йога, спорт, медитация, гледане на изгрева, слушане песента на птиците, ритуално кафе и др. Не се притеснявайте, че може да ви се наложи да ставате малко по-рано. Научно е доказано, че 20 мин. позитивно занимание ни дават тонус и енергия, равни на 4 часа сън.

4. Заредени с положителна енергия и най-красивата си усмивка сте готови да започнете работният си ден. Подредете така графика си, че да се редуват неприятните ангажименти да се редуват с приятни.

5. Залепете близо до работното място бележка с надпис "Днес избирам един щастлив Понеделник". Ей така, за всеки случай. Да не забравите за своя нов избор.

6. В обедната почивка отново включете любимо позитивно занимание – сложете си слушалките и си пуснете любимата музика, разгледайте интересно списание, обядвайте на открито и на слънце, говорете с някого, който винаги ви развеселява и др.

7. След приключване на работния ден си отделете "буферна зона" между служебните ангажименти и тези у дома. Дайте си време и пространство да се оттече напрежението от деня.

8. Усмихвайте се, когато влизате в къщи, вземете децата от училище или детска градина, или се срещнете със съпруга си пред супермаркета. Дарете частица щастие в Понеделника на любимите си хора.

9. Създайте си вечерни ритуали. Малки, дребни, очарователни нещица, които да доукрасят щастливия ви ден – гледане на филм, семейна игра и др.

10. Преди да заспите, благодарете за този ден.

Радост Николова е психолог-консултант, основател на "Училище за търсачи". Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: За да сме в хармонията със себе си

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПАРТНЬОРСКИ ПОСТОВЕ"