Gnezdoto.net
Какво трябва да знае всеки за позитивното мислене? снимка: rabitaruta.com

Какво трябва да знае всеки за позитивното мислене?

Важно е да мислим позитивно. Но преди това трябва да разберем няколко важни неща за този начин на възприемане на света...

Една от основните грешки при определянето на песимизма и оптимизма е прилепянето им към един единствен цвят. Много хора си мислят, че песимистите виждат света само в черно, а оптимистите - в розово. Това категорично не е така. И едните, и другите виждат всички цветове, просто имат различно отношение към тях. Жълтото поле със жито може да предизвика мисли за "зърнената криза" в песимиста и чувство на гняв или неудовлетворение. Оптимистът, от друга страна, гледайки класовете, си мисли за изобилие и усеща как съществото му се преизпълва с удовлетворение и радост. А това на практика си е една и съща нива. Нищо не се променило. Но... ние не възприемаме нещата такива каквито са, а такива, каквото отношение им придаваме. Оптимистите придават отношение на радост, изобилие и възможности. Песимистите придават отношение на скъперничество, дефицит и невъзможност.

Оптимистите не виждат света избирателно. Не отцепват трудностите и проблемите. Те ги виждат, оценяват ги и ги превръщат във възможности и предизвикателства. Т.е. не ги игнорират, просто имат различно отношение към тях. Оптимистите продължават напред не защото се правят, че няма препятствия, а защото успяват да се справят с тях.

Позитивното мислене провокира ума към търсенето на работещи решения, креативност, нестандартно мислене и разширяване на съзнанието. Стимулира куража да се опитват нови варианти за справяне. Води до натрупването на нови знания, умения и опит. В следствие на което човек става по-адаптивен и по-успешен. Т.е. важно е да се знае, че оптимизмът ни е на практика по-полезен от песимизма.

Друго важно нещо за позитивното мислене е, че то води до позитивни емоции и душевен комфорт. Позитивно мислене без позитивни емоции е просто една илюзия на съзнанието. Един фалшив позитивизъм, взет на заем от книга за личностно развитие или интернет. Когато оптимистът си мисли "Аз мога да се справя", той се чувства добре, преизпълнен с увереност и радостно очакване от това. Положителните мисли пораждат положителни чувства, които на свой ред ни помагат да подредим душата си и да заживеем в мир със себе си.

Позитивните мисли в комбинация с позитивните емоции по закона за привличането въвеждат в нашия живот позитивни случвания. Когато нашите мисли са насочени към това, че можем да се справим и да намерим решение, се чувстваме добре, мотивирани сме да действаме, действията дават положителни резултати, придобиваме увереност, нова опитност, с която се справяме с нови предизвикателства, преживяваме нови положителни емоции, мислим все по-позитивно и в живота ни навлизат все по-хубави неща.

Много хора се страхуват, че ако мислят позитивно, ще бъдат самотни, защото около тях в този момент е пълно с песимисти. Това категорично не е така. Установено е, че позитивното мислене улеснява комуникацията между хората. Оптимистите изграждат по-качествени взаимоотношения и умеят да общуват по-пълноценно. Отстояват себе си, без да са пасивни или агресивни. Имат по-добра харизма, умеят да използват по-добре личния си магнетизъм и заразяват хората около себе си с вяра – "Ти можеш".

Радост Николова е психолог-консултант, основател на "Училище за търсачи". Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: 7 урока за щастлива седмица или твоите стъпки за истински щастлив Петък


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promociq june 2023 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 12 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПАРТНЬОРСКИ ПОСТОВЕ"