Gnezdoto.net
С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш

С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш

В живота често има случаи, в които не можем да помогнем на човека до себе си с нищо друго освен с думи. С думи на утеха, с думи, които лекуват и носят надежда. На пръв поглед това е малка и незабележима подкрепа, но понякога тя е единственото, от което човек се нуждае, и може да преобърне целия му свят. Направете го още днес. Дори за някой непознат. Не струва нищо, но значи много.

Тежко болен мъж почти месец лежал прикован в болничното си легло. Не можел нито да става, нито да се движи. И единствената му връзка с външния свят били разказите на друг болен, когото наскоро настанили на съседното легло. Новодошлият всяка сутрин сядал до прозореца и радушно разказвал на неподвижния мъж какво вижда навън...

Там имало малък зелен парк с приказни цветя и с красив фонтан по средата. В него винаги било шумно и оживено. Разхождали се майки с деца, шумни групички младежи карали велосипеди, тичали кучета, възрастни двойки сядали на пейките и си говорели с часове. Всеки ден бил пъстър и различен...

А мъжът до прозореца толкова сладкодумно разказвал за живота навън, че докато гледал в тавана, прикованият в леглото болен си представял как стои насред красивия парк и се наслаждава на багрите и звуците на деня. За него тези сутрини се превърнали в живителна глътка свеж въздух, зареждали го с оптимизъм и му вдъхвали надежда за скорошно оздравяване. И колкото повече се радвал на разказите на своя съсед, толкова той по-живописно и въодушевено му рисувал живота отвъд прозореца.

Но един ден изписали другия мъж и в неговото легло настанили нов болен, който, за жалост, никак не бил словоохотлив.

– Моля те, разкажи ми какво виждаш от прозореца. Какво се случва днес навън – помолил мъжът новия си съсед.

– Как какво? Нима не знаеш, че този прозорец гледа към една сива олющена стена.

В този момент болният разбрал, че мъжът от съседното легло през цялото време си е измислял онези вдъхновяващи разкази за гледката през прозореца. Един напълно непознат човек се опитал да облекчи тежката му участ и да му вдъхне кураж и оптимизъм.

С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш.
Алишер Навои

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki