Gnezdoto.net
С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш

С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш

В живота често има случаи, в които не можем да помогнем на човека до себе си с нищо друго освен с думи. С думи на утеха, с думи, които лекуват и носят надежда. На пръв поглед това е малка и незабележима подкрепа, но понякога тя е единственото, от което човек се нуждае, и може да преобърне целия му свят. Направете го още днес. Дори за някой непознат. Не струва нищо, но значи много.

Тежко болен мъж почти месец лежал прикован в болничното си легло. Не можел нито да става, нито да се движи. И единствената му връзка с външния свят били разказите на друг болен, когото наскоро настанили на съседното легло. Новодошлият всяка сутрин сядал до прозореца и радушно разказвал на неподвижния мъж какво вижда навън...

Там имало малък зелен парк с приказни цветя и с красив фонтан по средата. В него винаги било шумно и оживено. Разхождали се майки с деца, шумни групички младежи карали велосипеди, тичали кучета, възрастни двойки сядали на пейките и си говорели с часове. Всеки ден бил пъстър и различен...

А мъжът до прозореца толкова сладкодумно разказвал за живота навън, че докато гледал в тавана, прикованият в леглото болен си представял как стои насред красивия парк и се наслаждава на багрите и звуците на деня. За него тези сутрини се превърнали в живителна глътка свеж въздух, зареждали го с оптимизъм и му вдъхвали надежда за скорошно оздравяване. И колкото повече се радвал на разказите на своя съсед, толкова той по-живописно и въодушевено му рисувал живота отвъд прозореца.

Но един ден изписали другия мъж и в неговото легло настанили нов болен, който, за жалост, никак не бил словоохотлив.

– Моля те, разкажи ми какво виждаш от прозореца. Какво се случва днес навън – помолил мъжът новия си съсед.

– Как какво? Нима не знаеш, че този прозорец гледа към една сива олющена стена.

В този момент болният разбрал, че мъжът от съседното легло през цялото време си е измислял онези вдъхновяващи разкази за гледката през прозореца. Един напълно непознат човек се опитал да облекчи тежката му участ и да му вдъхне кураж и оптимизъм.

С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш.
Алишер Навои

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ПРОМОЦИЯ - ДО 70% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ГНЕЗДОТО!

gold button all promo min

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "ОТВЪД РЕДА: ОЩЕ 12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА" ОТ ДЖОРДАН Б. ПИТЪРСЪН - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Опирайки се на трудно извоюваните истини на древната мъдрост, както и на дълбоко лични уроци от собствения си живот и клинична практика, Питърсън предлага 12 нови принципа, които ще ви поведат към по-смел, истински и смислен живот.

animiran beyond order

Джордан Питърсън използва уникална техника за провокиране на мисълта и насочва читателя към решаване на личните му проблеми. Той сякаш намира най-краткия път към истинското и доброто във всеки човек. Този подход ще ви позволи да видите истинската красота в себе си и в другите около вас.

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki