Gnezdoto.net
Притча за най-опасния капан

Притча за най-опасния капан

В една далечна северна страна имало семейство на потомствени ловци, което се изхранвало само с лов на диви животни. От незапомнени времена ловните умения се предавали от поколение на поколение и от баща на син. Дошло времето и на най-младия член от фамилията да бъде посветен в практическите тънкости и скритите тайни на ловния занаят, които се научавали само в гората, на място, по време на самия лов. Младежът с голямо нетърпение очаквал този ден и вече бил съвсем нетърпелив.

– Тате! Нека и аз да дойда с вас! Вече съм достатъчно голям! Кога най-после ще ме заведеш на истински лов? – за сетен път се помолило момчето.

– Добре! Утре ще дойдеш с нас и ще получиш първия си практически урок по поставяне на капани за улов на диви зайци – казал бащата. – Ще започнем със зайците, защото хем ги има в изобилие из нашите гори, хем са дивеч, от който получаваме не само хубаво месо, но и ценни кожи – добавил старият ловец и започнали да приготвят капаните.

– Ура! – зарадвал се младежът и вечерта едва заспал от вълнение, а на сутринта скочил пръв от леглото изгарящ от нетърпение. Той отдавна бил запознат с теорията на ловния занаят от историите, които слушал всеки ден, но знаел, че и ловът е като всяка друга дейност и че винаги истинските умения и опита се придобиват само в практиката.

Другите мъже също станали много рано. Хапнали набързо и се приготвили за път, накрая взели приготвените примки и цял ден кръстосвали снежната гора. Заложили повече капани от всеки друг път. Привечер се прибрали уморени от дългото ходене, хапнали набързо и веднага си легнали, че на следващия ден ги очаквал същият дълъг маршрут. Сутринта станали много рано и още по тъмно тръгнали да събират улова от поставените капани. На разсъмване стигнали до първия капан и видели, че се е хванало в него едно малко зайче.

– Ето го и първия улов, но е много малък! – казал старият ловец и се навел над треперещото животинче, за да го освободи от стегнатата примка. – Ние никога не убиваме малки животни! Нека да расте. – добавил бащата и пуснал зайчето на свобода, а то веднага се стрелнало към заснежените шубраци и за броени секунди изчезнало в гората. Четиримата ловци продължили пътя си към следващия капан и когато вече били близо до втората примка най-малкият син пръв изтичал до нея.

– Тате! Тук също се е хванало още едно малко зайче, но въобще не мърда. Сигурно е умряло! – провикнало се запъхтяното момче.

– Да...Наистина е умряло – навел се опитният ловец и започнал да оглежда издъхналия малък пленник. – Това е същото зайче, което освободих преди малко, ето тук са следите от другата примка. Пак щях да го пусна, но...

– Как така е умряло? От какво? – тъжно го попитало момчето.

– От страх е умряло, сине! Горкото зайче! – въздъхнал бащата, изправил се и продължил. – Деца мои, искам да знаете, че има един невидим капан, който е по-страшен от всички капани, които познавате. Страхът е най-опасният капан в този свят. Страхът е и най-големият невидим убиец в света! Той е убил и продължава да убива повече хора и животни от природните бедствия и всичките болести взети заедно.

– Но защо е толкова опасен? – отново се поинтересувал малкият ловец.

– Защото жертвата сама си го поставя и като че ли нарочно се хваща в него. Това е въображаем, измислен капан, който е в съзнанието на самата жертва. Той е уловил и здраво държи голяма част от животните, но и много хора са хванати в него и най-лошото е, че броят им постоянно се увеличава. Тези хора живеят като дивите зайци, в един постоянен страх и тиха скрита тревожност, но има и други, които живеят смело и свободно. Смелите хора са като вълците и рядко попадат в този капан, но дори и да се хванат в него те бързо се освобождават и никога не умират от страх! Знайте, че винаги когато един вълк бъде хванат в железен вълчи капан и не може да се измъкне от него по никакъв друг начин, той прегризва лапата си и така се освобождава от капана. Може да ви се стори много странно, но е истина. За да не бъде в плен той е готов сам да се нарани. Ако това се случи и се измъкне той ще оцелее най-много три седмици, но предпочита да е на свобода през това време. Смелият вълк е със свободен дух и никога не умира от страх. Бъдете и вие като него и винаги, във всеки един момент, когато усетите, че ви обзема някаква паника си припомняйте днешния ден. Живейте смело и посрещайте всичките опасни и трудни обстоятелства в живота си като свободните и смели вълци, а не като плахите и винаги умиращи от страх зайци!

Притчата е част от сборника със съвременни притчи „Къде се ражда любовта?"

Вижте повече за Валентин Начев и още статии от него

Може да поръчате книгата тук: КЪДЕ СЕ РАЖДА ЛЮБОВТА? СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ

Вижте още: ПРИТЧА ЗА ЗЛАТОТО И ЗЛАТНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ФАНТОМНА БОЛКА" ОТ ОЛЕГ РОЙ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА ДО 31 ЮЛИ 2019 г.

Представете си, че след смъртта си, попадайки в отвъдното, получавате шанс да се върнете към живота и да изживеете още 33 години!
Само че има едно условие – трябва да поправите своя фатална грешка. Не знаете каква е тя и не помните нищо за себе си и за живота си. Но за да поправите миналото, трябва да се превъплътите последователно в трима души и да изберете живота на един от тях за следващите 33 години. Да погледнете през техните очи, да изживеете техните емоции… Трима души, загинали едновременно. И един от тях сте вие!
Дали ще успеете да преначертаете миналото? Как ще видите света през очите на другите хора?

animiran fantomna bolka 650x650

Роман, който ще ви зададе много въпроси и ще ви даде изненадващи отговори.

 


ПРОМОЦИЯ "ВАКАНЦИЯ": - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

"Всичко добро, всичко вълшебно се случва между юни и август" Джени Хан

animiran pomocia vakancia obsht 650x650
Промоцията продължава до 24.00 часа на 31 юли 2019 г.!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki