Logo
Печат на тази страница
Лелънд Станфорд - младши Лелънд Станфорд - младши

Когато великите неща се раждат от една затворена врата

Един ден на Бостънската гара от влака слязла скромно облечена жена и заедно със съпруга си тръгнала към Харвардския университет, за да се срещнат с президента му. Те нямали уговорена среща.

Още от пръв поглед секретарят на президента преценил, че тези провинциалисти нямат работа в Харвард и им казал:

- Президентът ни ще отсъства през целия ден.

- Ще го почакаме - бил отговорът на странната двойка.

Няколко часа секретарят игнорирал посетителите с надеждата, че в някакъв момент ще се разочароват и ще си тръгнат. Двойката обаче с поведението си успяла да го убеди, че няма намерение да си тръгне и той, колкото и да не му се искало, все пак се решил да обезпокои президента.

- Може би ако им отделите минутка, те час по-скоро ще си тръгнат?

Когато посетителите влезли, президентът ги изгледал сурово и високомерно. Първа заговорила жената:

- Имахме син, който в продължение на една година учи във Вашия университет. Той обичаше това място и бе много щастлив да се намира тук. Но, за съжаление, преди една година той внезапно почина. Мъжът ми и аз бихме искали да направим негов мемориал на територията на университета.

Президентът никак не се зарадвал на това - дори напротив, раздразнил се още повече.

- Госпожо - казал той, - ние не можем да си позволим да поставяме статуи на всеки, който е учил в Харвард и е умрял. Ако го бяхме правили, това място щеше да прилича на гробища.

- В никакъв случай - побързала да възрази жената, - ние не желаем да поставим статуя, а да построим нов корпус за Харвард.

Президентът огледал карираната рокля на дамата, която отдавна била загубила цветовете си, и бедния костюм на господина, и възкликнал:

– Корпус? Имате ли представа, колко струва един такъв корпус? Та всичките сгради на Харвард струват над седем милиона долара!

Жената цяла минута нищо не казвала. След това се обърнала към мъжа си и тихо промълвила:

- Толкова е евтино да се построи нов университет? Тогава защо да не си построим свой собствен университет?

Мъжът кимнал утвърдително.

Президентът на Харвард изглеждал объркан. Мистър и мисис Станфорд станали и излезли от кабинета.

През 1891 г. в Пало Алто, Калифорния, железопътният магнат и сенатор Лелънд Станфорд и съпругата му Джейн Станфорд основават университет в памет на единствения си син Лелънд Станфорд-младши, починал през 1884 година, малко преди да навръши 16 години. Университетът „Леланд Станфорд-младши“ днес е по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд.

При откриването на университета Лелънд казал на съпругата си: „Децата на Калифорния ще бъдат и наши деца“...

Източник: zenom.pro

Вижте още: Невероятната история на един от най-великите умове


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /до 31 май 2020 г./

Всички сме родени с воля, но някои я използват повече от други. Хората, които имат по-добър контрол върху вниманието, емоциите и действията си, се справят по-добре във всяко отношение. Те са по-щастливи и по-богати. Любовните им връзки са по-удовлетворяващи и по-дълготрайни. Те печелят повече пари и напредват повече в кариерата. По-добре се справят със стреса, излизат от конфликти и преодоляват нещастията. Те дори живеят по-дълго...

1 animiran instinktyt na volyiata 650x650

Силата на волята е биологичен инстинкт, реакция на ума и тялото, а не добродетел, която отсъства. Как да освободим този инстинкт, за да се справяме с вредните си навици, да спрем да отлагаме важните задачи и да следваме истинските си цели...

 


ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ ПРОДЪЛЖАВА... 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ГНЕЗДОТО!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

animiran chetene 2020

Промоцията е валидна до 31 май 2020 г. или до изчерпване на наличните количества! /само при поръчка онлайн/ 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2014 -2015 GneZdoto. Всички права запазени