Gnezdoto.net
Легендата за Уолдорф-Астория: истина или измислица?

Легендата за Уолдорф-Астория: истина или измислица?

Историята разказва, че много отдавна една нощ, когато навън бушувала буря, възрастна двойка влязла в малък хотел във Филаделфия. Търсещи убежище от дъжда, те се приближили до рецепцията и мъжът попитал:

– Може ли една стая за нас?

Администраторът, приятен и дружелюбен млад човек, погледнал посетителите и казал:

– Нямаме нито една свободна стая.

Като чули това, непознатите се разочаровали. Тогава администраторът размислил и казал:

– Не бих могъл да отпратя такава мила двойка навън в дъжда, в един часа след полунощ. Ще приемете ли да ви настаня в собствената си стая? Наистина, не е просторен апартамент, но за една нощ ще ви е удобно в нея.

Двамата съпрузи били трогнати, но казали, че не могат да приемат. Администраторът обяснил тогава, че всички хотели и пансиони в града са пълни и никъде няма да намерят свободна стая.

– Не се тревожете за мен. Аз ще се оправя – добавил той и настоял съпрузите да пренощуват в хотела.

Накрая те се съгласили.

На другата сутрин възрастният мъж платил сметката и казал на администратора:

– Вие сте отличен управител и заслужавате да ръководите най-добрия хотел в Америка. Един ден може да построя за вас такъв хотел.

Администраторът се усмихнал и тримата се посмели хубаво на тази шега.

На тръгване съпрузите се съгласили, че администраторът е един от онези редки хора, едновременно дружелюбни и услужливи, каквито днес трудно се срещат.

Минали две години и младият човек, който почти бил забравил тази случка, получил писмо от възрастния господин. В писмото той му припомнял онази нощ преди две години и бушуващата навън буря и канел младия човек да им отиде на гости в Ню Йорк. Вътре имало и двупосочен билет.
Двамата се срещнали в Ню Йорк и възрастният господин завел госта си до ъгъла на Пето авеню и Тридесет и четвърта улица. Там посочил към една внушителна нова сграда от светъл, червеникав камък и опиращи в небето кули.

Докато сочел хотела, възрастният господин заявил:

– Това тук е хотелът, който построих заради вас и който вие ще управлявате.

– Сигурно се шегувате – изумил се гостът.

– Не, млади човече, говоря напълно сериозно – отвърнал възрастният мъж.

Младият администратор от един малък хотел във Филаделфия и в най-смелите си мечти не бил предполагал, че може да стане управител на един от най-разкошните хотели в света.
Възрастният човек се наричал Уилям Уолдорф-Астор, а великолепното здание пред очите им бил първият хотел Уолдорф-Астория.

Каква е истината?

Всъщност голяма част от историята е вярна. Джордж Болд, както се наричал администраторът, действително е управлявал малък хотел. През 1916 година Ню Йорк Таймс публикува статия, посветена на Болд, в която разкрива истинската история. Оказва се, че Болд и съпругата му отстъпили стаята си в някакъв курорт на роднини на семейство Астор и на болното им дете. След време детето оздравяло, а родителите убедили милионера Астор, че именно Болд е човекът, когото търси за управител на новия си хотел в Ню Йорк – Уолдорф-Астория.

А това значи, че 90 процента от легендата за Уолдорф-Астория е самата истина.

Всъщност Джордж Болд е човекът, който налага в хотелиерството Златния еталон на гостоприемството. Любопитно е да се знае, че той е и „изобретателят“ на румсървиса. Спокойно може да се каже, че Болд полага основите на днешната луксозна хотелиерска индустрия. И не на последно място, той укрепва вярата ни, че добрината, старанието и работливостта не остават невъзнаградени.

Превод: Гнездото
По материали от moralstories26.com и deccanchronicle.com

Вижте още: ПОСЛЕДНАТА КРАЧКА

 


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

martenska promociq min
Промоцията продължава до 31 март 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki