Gnezdoto.net
Легендата за Уолдорф-Астория: истина или измислица?

Легендата за Уолдорф-Астория: истина или измислица?

Историята разказва, че много отдавна една нощ, когато навън бушувала буря, възрастна двойка влязла в малък хотел във Филаделфия. Търсещи убежище от дъжда, те се приближили до рецепцията и мъжът попитал:

– Може ли една стая за нас?

Администраторът, приятен и дружелюбен млад човек, погледнал посетителите и казал:

– Нямаме нито една свободна стая.

Като чули това, непознатите се разочаровали. Тогава администраторът размислил и казал:

– Не бих могъл да отпратя такава мила двойка навън в дъжда, в един часа след полунощ. Ще приемете ли да ви настаня в собствената си стая? Наистина, не е просторен апартамент, но за една нощ ще ви е удобно в нея.

Двамата съпрузи били трогнати, но казали, че не могат да приемат. Администраторът обяснил тогава, че всички хотели и пансиони в града са пълни и никъде няма да намерят свободна стая.

– Не се тревожете за мен. Аз ще се оправя – добавил той и настоял съпрузите да пренощуват в хотела.

Накрая те се съгласили.

На другата сутрин възрастният мъж платил сметката и казал на администратора:

– Вие сте отличен управител и заслужавате да ръководите най-добрия хотел в Америка. Един ден може да построя за вас такъв хотел.

Администраторът се усмихнал и тримата се посмели хубаво на тази шега.

На тръгване съпрузите се съгласили, че администраторът е един от онези редки хора, едновременно дружелюбни и услужливи, каквито днес трудно се срещат.

Минали две години и младият човек, който почти бил забравил тази случка, получил писмо от възрастния господин. В писмото той му припомнял онази нощ преди две години и бушуващата навън буря и канел младия човек да им отиде на гости в Ню Йорк. Вътре имало и двупосочен билет.
Двамата се срещнали в Ню Йорк и възрастният господин завел госта си до ъгъла на Пето авеню и Тридесет и четвърта улица. Там посочил към една внушителна нова сграда от светъл, червеникав камък и опиращи в небето кули.

Докато сочел хотела, възрастният господин заявил:

– Това тук е хотелът, който построих заради вас и който вие ще управлявате.

– Сигурно се шегувате – изумил се гостът.

– Не, млади човече, говоря напълно сериозно – отвърнал възрастният мъж.

Младият администратор от един малък хотел във Филаделфия и в най-смелите си мечти не бил предполагал, че може да стане управител на един от най-разкошните хотели в света.
Възрастният човек се наричал Уилям Уолдорф-Астор, а великолепното здание пред очите им бил първият хотел Уолдорф-Астория.

Каква е истината?

Всъщност голяма част от историята е вярна. Джордж Болд, както се наричал администраторът, действително е управлявал малък хотел. През 1916 година Ню Йорк Таймс публикува статия, посветена на Болд, в която разкрива истинската история. Оказва се, че Болд и съпругата му отстъпили стаята си в някакъв курорт на роднини на семейство Астор и на болното им дете. След време детето оздравяло, а родителите убедили милионера Астор, че именно Болд е човекът, когото търси за управител на новия си хотел в Ню Йорк – Уолдорф-Астория.

А това значи, че 90 процента от легендата за Уолдорф-Астория е самата истина.

Всъщност Джордж Болд е човекът, който налага в хотелиерството Златния еталон на гостоприемството. Любопитно е да се знае, че той е и „изобретателят“ на румсървиса. Спокойно може да се каже, че Болд полага основите на днешната луксозна хотелиерска индустрия. И не на последно място, той укрепва вярата ни, че добрината, старанието и работливостта не остават невъзнаградени.

Превод: Гнездото
По материали от moralstories26.com и deccanchronicle.com

Вижте още: ПОСЛЕДНАТА КРАЧКА

 


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki