Gnezdoto.net
Чашата не променя вкуса на кафето. Лъскавите опаковки на живота не променят стойността му...

Чашата не променя вкуса на кафето. Лъскавите опаковки на живота не променят стойността му...

Група бивши състуденти, повечето от които добри професионалисти и успели хора, се събрали и решили да посетят своя любим професор от университета. Те отишли в дома му и скоро разговорът се насочил към проблемите на съвременния свят и неизбежно заговорили и за непрекъснатия стрес, на който всички са подложени в ежедневието си.

Домакинът, който през това време приготвял кафе в кухнята, след малко се появил с поднос с голяма кана кафе и множество чашки. Бившите студенти на професора с любопитство забелязали, че всички чашки за кафе са напълно различни, с различни форми и цветове, скъпи и евтини, ефектни и обикновени, пъстри и едноцветни.

Имало както изискани чаши от фин порцелан, така и най-обикновени стъклени и керамични, дори и пластмасови чашки.

След като сложил каната с кафето и чашите в средата на масата, професорът приканил своите гости всеки да си избере чашка, която му допада. После сипал кафе на всеки един и тихо заговорил:

– Обърнахте ли внимание, че най-красивите и скъпи чашки свършиха най-напред, а евтините и обикновените останаха? Това е нормално, все пак всеки иска за себе си най-доброто. Но... чашата, която избра всеки от вас, прибави ли вкус или качество на кафето. Вие искахте кафе и го получихте – топло, ароматно и ободряващо. Но инстинктивно пожелахте нещо повече, и то най-доброто. Всеки искаше да вземе красива и изискана чаша. Чудите се защо ви говоря всичко това ли? Всъщност замисляли ли сте се, че в повечето случаи точно това е причина за стреса, за който говорехме преди малко. Защото всички ние ежедневно сме в подобна ситуация – търсим най-доброто, най-ефектното, най-скъпото... Но забравяме, че това са само опаковки. Кариерата, парите, социалното положение – това са просто опаковки, в които е скрит животът, който водим. Понякога са лъскави, скъпи, дори луксозни, придават му определена форма, променят нещата външно, но дали влияят на неговото качество и стойност? А доста често, когато прекалено много се фокусираме върху тези опаковки, спираме да се наслаждаваме на самия живот. Така че, независимо каква е чашата, наслаждавайте се на своето кафе.

Търсим най-ефектното, най-скъпото, но забравяме, че това са само опаковки, в които е скрит животът...

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min
Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki