Gnezdoto.net
Купа със стъклени топчета, или как се разпореждаме с всеки безценен миг от живота

Купа със стъклени топчета, или как се разпореждаме с всеки безценен миг от живота

В една неделна сутрин млад мъж стоял на пейка в парка и въпреки тишината и спокойствието на тихото утро, изглеждал умислен и напрегнат. Потънал в мислите си, той не усетил как до него седнал възрастен човек. Новодошлият му се усмихнал благо и се опитал да завърже разговор.

– Хубаво е човек да не бърза за никъде и да се наслаждава на деня, нали? – казал той. – Сигурно ежедневието ви през седмицата е много натоварено.

– Така е, прав сте, господине. Но няма друг начин. Трябва да изкарвам пари, за да се грижа за семейството си. В днешно време има толкова неща, които ни притискат. Трябва да изплащам ипотеката на жилището, да осигуря на дъщеря си всичко необходимо, да учи в добро училище, да бъде добре облечена...

– Ако не възразявате, мога ли да ви попитам по колко часа дневно сте на работа?
– Ами... около десет, но понякога се налага да работя и по четиринайсет часа.

– Да, разбирам... – замислено казал възрастният човек. – Сигурно изкарвате добри пари за този труд. Но не ви ли притеснява фактът, че ви остава толкова малко време, за да общувате със семейст­вото и детето си?

– Притеснява ме, естествено – навел очи младият мъж и нервно започнал да мачка в ръцете си празната чашка от кафе. – Но не виждам какво бих могъл да направя. Животът е такъв.

– Знаете ли, някога аз също живеех по този начин. Препусках по цял ден, прибирах се вкъщи късно вечер, когато вече всички спяха. И един ден просто осъзнах, че децата ми са пораснали, а аз почти не ги познавам, че не съм присъствал на най-важните за тях събития и съм споделял живота със семейството си единствено в свободния ми неделен ден... Разбрах, че просто животът ми е изтекъл като пясък между пръстите, а аз съм го продал за пари. Признах пред себе си, че съм искал още, и още... че съм се борил за материални неща, които вече ми се струваха маловажни. А в същото време бях пропуснал първото представ­ление на дъщеря си и първото спортно състезание на сина си. Тогава бях на 55 години. И един ден седнах и направих следните прости изчисления: Средната продължителност на човешкия живот е около 75 години. Ако умножим 75 по 52, колкото са седмиците в една година, се получава, че човек има 3900 седмици в живота си и съответно също толкова неделни дни. Тоест за мен около 2900 от всички тези недели вече бяха безвъзвратно отлетели. Оставаха ми 1000. Същия ден аз отидох в един магазин за детски играчки и купих 1000 стъклени топчета, които сложих в голям прозрачен съд. И всяка следваща неделя от живота ми, която отминаваше, аз изхвърлях по едно топче от купчината. По този начин се опитвах да „наблюдавам“ как се скъсява оставащото ми време и как отлита животът... защото виждах с очите си как намаляват тези стъклени топчета.

– Интересна теория – замислено казал младият мъж.

– Това ме накара да преосмисля приоритетите в живота си – продължил своята изповед възрастният човек. – Започнах да обръщам повече внимание на близките си, да бъда с тях всяка свободна минута и да се наслаждавам на миговете, прекарани с тях, на малките неща, които ни правят щастливи. А те не са вещите, които трупаме, повярвайте ми. И накрая ще ви споделя още нещо. В днешния неделен ден изхвърлих и последното от моите стъклени топчета. Оттук нататък за мен всеки нов ден е подарък. И ще бъда благодарен да го имам и да го изживея с близките си хора. Сега си давам сметка с колко ограничено време разполагаме на тази земя и колко внимателно трябва да се разпореждаме с всеки безценен миг от него. Е, аз май много се разприказвах... Извинете ме, ако ви се натрапих и наруших уединението ви. А сега ще вървя.

Сега си давам сметка с колко ограничено време разполагаме на тази земя и колко внимателно трябва да се разпореждаме с всеки безценен миг от него.

Младият мъж изпратил с поглед своя събеседник и за известно време останал притихнал на празната пейка. После рязко станал, извадил телефона и набрал номера на съпругата си.

– Скъпа, събуди детето и се пригответе! Днес отиваме на пикник! – бодро казал мъжът в слушалката. – Само трябва да се отбия до едно място и след малко идвам да ви взема.
И тръгнал с енергична стъпка към най-близкия магазин за детски играчки...

Идва момент в живота, в който осъзнаваш, че да обърнеш страницата, на която си стоял твърде дълго, всъщност е прекрасно, защото в книгата има още толкова много за четене.
Зейн Малик

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

martenska promociq min
Промоцията продължава до 31 март 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki