Gnezdoto.net
Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем

Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем

Едно малко момиченце се приближило до бижутерийния магазин и се вторачило във витрината. Когато погледът на детето се спрял на това, което търсело, очите му заблестели от радост. То влязло в магазина и със сериозен тон се обърнало към продавача:

– Моля ви, покажете ми перлената огърлица, която е на витрината. Искам да я купя за сестра ми. И ще ви помоля да я сложите в най-красивата опаковка, която имате.

Бижутерът учудено погледна към момичето и попитал:
– А ти, миличка, колко пари имаш?

Детето извадило смачкана на топка хартия от джоба си, разгънало я и изсипало върху стъклената витрина пред себе си голямо количество дребни монети.
– Това достатъчно ли е? – с надежда попитало то и вдигнало поглед към бижутера.

Той видял, че въпреки количеството на монетите, сумата е крайно недостатъчна за скъпата перлена огърлица, но любезно изслушал разказа на момиченцето.

– Знаете ли – започнало то, – днес по-голямата ми сестра има рожден ден и искам да ѝ направя най-страхотния подарък на света. Майка ни почина преди две годни и оттогава тя сама се грижи за мен и по-малкия ни брат. Тя е толкова добра... толкова я обичам... и знам, че много ще се зарадва на тази огърлица, защото съм я чувала да казва, че за нея няма по-красиво и изискано бижу от една перлена огърлица.

Трогнат от емоционалния детски разказ, бижутерът извадил от стъклен шкаф една перлена огърлица, сложил я в луксозна кутийка и отгоре залепил малка червена панделка.

– Ето, подаръкът за твоята сестра е готов – казал той и подал кутийката на малката си клиентка.

Момиченцето благодарило и с щастлива усмивка излязло от магазина. След няколко часа обаче пред бижутера застанала млада жена, която имала видима прилика с малката посетителка от сутринта. Девойката притеснено извадила от чантата си кутийката с червената панделка и я сложила на плота.

– Идвам да ви се извиня и да ви върна тази огърлица... – смутено започнало момичето. – Малката ми сестра днес я донесе вкъщи, но изобщо нямам представа как се е сдобила с нея... Предполагам, че е много скъпа, а тя няма толкова пари. Нито пък аз.

– Сестра ви наистина сутринта купи от мен тази огърлица – с топъл глас отговорил бижутерът. – И плати за нея най-високата цена. Тя даде всичко, което имаше. А сега вземете обратно своя подарък и се приберете у дома при своето семейство, за да отпразнувате рождения си ден. И знайте, че имате цялата любов на света. Защото да обичаш безрезервно, означава да дадеш всичко, което имаш.

Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем.
Мешел Ндеджеочело

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki