Archive.Gnezdoto.net
С какво запълваме живота си

С какво запълваме живота си

Една поучителна история разказва за приоритетите в живота...

Професор по философия решил да изнесе на студентите си малко по-различен урок. Той взел голям стъклен буркан и го напълнил с едри камъни. След което се обърнал към аудиторията:

– Пълен ли е според вас този буркан?
– Да, разбира се – отговорили в един глас студентите.
Тогава преподавателят взел шепа малки речни камъчета и също ги изсипал в съда. Те се наместили между големите камъни и запълнили свободното място в буркана.

– А сега пълен ли е бурканът?
– Сега вече наистина е пълен.

Професорът взел малко количество пясък и го насипал в буркана. Естествено, ситният пясък заел всички останали пролуки между малките и големите камъни и изпълнил целия съд. И отново задал на студентите същия въпрос, а те започнали да се смеят на странния експеримент.

– Сега ще ви обясня целта на това упражнение. Исках да ви демонстрирам какво представлява животът и приоритетите в него. Представете си, че животът ви е като този буркан. Едрите камъни в него са най-важните неща – семейството, здравето, децата, приятелите. Дори и само тях да имате, животът ви е пълен. Малките речни камъчета са второстепенните неща – кариерата, вещите, домът ви, а пясъкът са всички останали дребни и маловажни неща, които присъстват във всеки човешки живот. Но замислете се какво би станало, ако най-напред напълните този съд с пясък... той ще изпълни цялото му съдържание и за камъните няма да има място. Или пък, ако го запълните с малките камъчета – тогава ще има място за пясъка, но не и за големите камъни.

Затова не пилейте прекалено много време и енергия за дребни и маловажни неща и не отдавайте първостепенно значение на материалните придобивки и кариерата си, защото за най-важното няма да остане място. Поставете на първо място в живота си семейството и приятелите си, а за останалото винаги ще се намери място.

Изхвърлете баласта зад борда! Нека лодката ви в живота да бъде лека и да носи само онова, което ви е нужно.
Джеръм К. Джеръм

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 30 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki