Gnezdoto.net
Колко е важно да кажеш навреме „Обичам те“ на своите близки

Колко е важно да кажеш навреме „Обичам те“ на своите близки

Със съпругата ми сме щастливо женени от 21 години. Един ден, когато се прибрах от работа, тя ме озадачи с репликата:

– Искам да те помоля нещо. Моля те, покани една жена на среща.

И преди да успея да си отворя устата, тя добави:
– Знаеш, че те обичам, но тази жена заслужава да ѝ отделиш малко внимание. Тя те обича повече от всички.

Разбрах, че говори за майка ми. Разбира се, че се съгласих веднага. Още повече, откакто татко почина преди 19 години, тя беше съвсем сама.

Позвъних на мама още същата вечер и я поканих на среща. В програмата беше предвидена вечеря в ресторант и кино. Тя много се учуди на изненадващата ми покана и веднага ме попита какво се е случило. Усетих как се притесни, че може би има нещо, което се опитвам да ѝ кажа по заобиколен път или да я подготвя отдалече за някаква лоша новина. Успокоих я, че просто искам да прекарам една вечер само с нея.

В деня на срещата ни бях много развълнуван. Мама също беше нервна. Когато отидох да я взема от дома ѝ, тя вече отдавна беше готова, стоеше пред вратата и припряно подръпваше ръкавиците си.

Качихме се в колата и потеглихме към ресторанта. Настанихме се на една тиха маса и аз започнах да ѝ чета менюто, тъй като шрифтът беше прекалено ситен, а осветлението – слабо. Мама сдържано и някак тъжно се усмихна и каза:
– Когато беше малък, и аз ти четях менюто по същия начин, както ти сега четеш на мен.

Сърцето ми се сви. Мама смени темата и продължи:
– Приятелките ми бяха много учудени, но се зарадваха, когато им разказах, че отивам на среща със собствения си син. Наистина е толкова прекрасно... И между другото, обещах им да им разкажа всичко с подробности.

Цяла вечер си говорихме с мама. Продължавахме да бърборим и в киното. Така че и двамата нищо не разбрахме от филма.

Когато я закарах обратно у дома, тя ми каза с усмивка:
– Беше невероятна вечер. Следващият път аз ще те поканя.
Уверих я, че ще излизаме заедно на вечеря още много пъти.
– Как мина срещата? – поинтересува се жена ми след като се прибрах.
– По-хубаво отколкото очаквах! – отговорих ѝ.

Дълбоко в себе си ѝ бях много благодарен за тази идея.
Мама почина само няколко дни по-късно. Така и не успяхме да отидем на нашата втора среща, но аз се утешавах с мисълта, че успях да ѝ подаря тази вечер. Макар и закъсняла.

След още няколко дни получих плик от ресторанта, в който бяхме вечеряли с мама. Сърцето ми се сви от почуда и обърк­ване. В писмото имаше предплатена сметка за вечеря и кратка бележка: „За всеки случай я платих предварително. Не съм сигурна дали ще мога да дойда, но ти и жена ти ще си прекарате отлично. Не можеш да си представиш какво означаваше за мен онази вечер... Обичам те, сине.“

Гърлото ми се стегна, очите ми се напълниха със сълзи... И в този момент разбрах колко е важно да кажеш навреме „Обичам те“ на своите близки.

Тази трогателна история ни напомня нещо много просто и на пръв поглед ясно на всички ни – да ценим най-близките си хора и всеки миг с тях, защото не знаем какво ни чака в утрешния ден.
А вие как ще прекарате следващата свободна вечер?

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki