Gnezdoto.net
Как да посрещнем ежедневните проблеми

Как да посрещнем ежедневните проблеми

Един човек наел майстор, който да ремонтира банята му. Майсторът бил съвестен и сръчен и бързо напредвал с работата. В един от дните той отишъл сутринта с угрижено лице и мълчаливо започнал да облича работния си комбинезон.

– Нещо случило ли се е? – попитал от любезност домакинът. – Изглеждаш ми разтревожен.
– Ами... да, нещо такова. Обадиха ми се от банката да ми напомнят, че съм просрочил кредита си. Настанаха трудни времена, нали знаеш... – отговорил майсторът и се захванал за работа.

След известно време той излязъл от банята и отишъл при своя работодател.
– Много съжалявам, но за днес ще трябва да приключа – започнал притеснено той. – Електрическата ми бормашина изгоря... тя е на доста години и явно ще трябва да купувам нова. Извинявай... ще направя всичко възможно да възобновя работата още утре.

Тръгнал си той, но след пет минути се върнал, а лицето му било още по-разстроено.
– Явно днес не е най-добрият ми ден – казал майсторът. – Много ми е неудобно, но мога ли да те помоля да ме закараш до дома ми. Колата ми също отказа...
– Разбира се, ще те закарам. Не се тревожи – отговорил стопанинът.

Докато пътували през града, майсторът седял потънал в мълчание и нервно мачкал с ръце каскета си. Когато пристигнали пред дома му – малка спретната къща в краен квартал – той слязъл и настоятелно подканил своя спътник да влезе.
– Много ти благодаря за разбирането и за помощта. Моля те, ела да те почерпя едно кафе... да те запозная със семейството ми...

Другият мъж приел поканата и двамата тръгнали през двора. Докато вървели към къщата, майсторът се спрял пред едно дръвче, като докоснал последователно няколко клончета с двете си ръце. А когато отворил входната врата, на лицето му греела усмивка. Той бодро поздравил жена си и целунал двете си деца. Когато влезли, вече нямало и следа от напрегнатото му и разтревожено изражение.

Изпили по едно кафе, поговорили си малко и когато гостът станал да си ходи, домакинът излязъл да го изпрати до колата му.

– Извинявай за любопитството – казал мъжът, – но какъв беше този ритуал с дръвчето пред къщата ти? Стори ми се интересно това, което направи...

– О, това е моето дърво на проблемите – отговорил майсторът и се усмихнал. – Всеки човек има някакви проблеми, а понякога, в дни като днешния, просто се нижат един след друг... Но това не значи, че трябва да ги внасям в дома си и да товаря с тях и семейството си. Затова всяка вечер, когато се прибирам вкъщи, аз просто ги окачвам на това дърво и моля Бог да се погрижи за тях. А на другия ден, когато излизам, си ги вземам отново. Но знаеш ли, странното е, че когато дойда сутрин, проблемите вече не са толкова големи, колкото са били предишната вечер.

Не можем да избегнем срещата с големите проблеми. Всичко, което можем да решим за себе си, е дали да ги посрещнем добре или зле.
Теодор Рузвелт

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki