Gnezdoto.net
Как да посрещнем ежедневните проблеми

Как да посрещнем ежедневните проблеми

Един човек наел майстор, който да ремонтира банята му. Майсторът бил съвестен и сръчен и бързо напредвал с работата. В един от дните той отишъл сутринта с угрижено лице и мълчаливо започнал да облича работния си комбинезон.

– Нещо случило ли се е? – попитал от любезност домакинът. – Изглеждаш ми разтревожен.
– Ами... да, нещо такова. Обадиха ми се от банката да ми напомнят, че съм просрочил кредита си. Настанаха трудни времена, нали знаеш... – отговорил майсторът и се захванал за работа.

След известно време той излязъл от банята и отишъл при своя работодател.
– Много съжалявам, но за днес ще трябва да приключа – започнал притеснено той. – Електрическата ми бормашина изгоря... тя е на доста години и явно ще трябва да купувам нова. Извинявай... ще направя всичко възможно да възобновя работата още утре.

Тръгнал си той, но след пет минути се върнал, а лицето му било още по-разстроено.
– Явно днес не е най-добрият ми ден – казал майсторът. – Много ми е неудобно, но мога ли да те помоля да ме закараш до дома ми. Колата ми също отказа...
– Разбира се, ще те закарам. Не се тревожи – отговорил стопанинът.

Докато пътували през града, майсторът седял потънал в мълчание и нервно мачкал с ръце каскета си. Когато пристигнали пред дома му – малка спретната къща в краен квартал – той слязъл и настоятелно подканил своя спътник да влезе.
– Много ти благодаря за разбирането и за помощта. Моля те, ела да те почерпя едно кафе... да те запозная със семейството ми...

Другият мъж приел поканата и двамата тръгнали през двора. Докато вървели към къщата, майсторът се спрял пред едно дръвче, като докоснал последователно няколко клончета с двете си ръце. А когато отворил входната врата, на лицето му греела усмивка. Той бодро поздравил жена си и целунал двете си деца. Когато влезли, вече нямало и следа от напрегнатото му и разтревожено изражение.

Изпили по едно кафе, поговорили си малко и когато гостът станал да си ходи, домакинът излязъл да го изпрати до колата му.

– Извинявай за любопитството – казал мъжът, – но какъв беше този ритуал с дръвчето пред къщата ти? Стори ми се интересно това, което направи...

– О, това е моето дърво на проблемите – отговорил майсторът и се усмихнал. – Всеки човек има някакви проблеми, а понякога, в дни като днешния, просто се нижат един след друг... Но това не значи, че трябва да ги внасям в дома си и да товаря с тях и семейството си. Затова всяка вечер, когато се прибирам вкъщи, аз просто ги окачвам на това дърво и моля Бог да се погрижи за тях. А на другия ден, когато излизам, си ги вземам отново. Но знаеш ли, странното е, че когато дойда сутрин, проблемите вече не са толкова големи, колкото са били предишната вечер.

Не можем да избегнем срещата с големите проблеми. Всичко, което можем да решим за себе си, е дали да ги посрещнем добре или зле.
Теодор Рузвелт

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki