Gnezdoto.net
Какъв съпруг искаш за дъщеря си?

Какъв съпруг искаш за дъщеря си?

Срещнали се двама приятели на кафе и след като си побъбрили за обичайните неща, единият попитал:
– Нещо ми изглеждаш угрижен... Някакъв проблем ли имаш?

– Не... не бих го нарекъл проблем. Но онзи ден се случи нещо, което ме разтърси и ме накара сериозно да се замисля... Скарахме се с жена ми...

– Е, то не може в едно семейство без някоя дребна кавга – прекъснал го приятелят му.

– Така е, ние често се караме за какви ли не глупости, но този път тя ми зададе въпрос, който оттогава не ми излиза от ума. Попита ме: „Искаш ли за дъщеря ни такъв съпруг като теб? Но, моля те, отговори ми честно“. Честно казано, направо се стъписах.

– Хм, интересен въпрос – оживил се другият мъж. – И ти какво ѝ отговори?

– Казах ѝ, че ако трябва да съм напълно искрен, дъщеря ми заслужава по-добър съпруг. Много по-добър. В този момент се замислих колко много обичам малкото ми момиче и че последното нещо, което бих искал за нея, е да има мъж, който я кара да плаче, който ѝ крещи и се заяжда за щяло и за нещяло. Като на филмова лента пред очите ми минаха всички скандали и сцени на ревност, които съм устройвал на жена ми, и как тя после с дни ходеше унила и разстроена. Не, не исках това за дъщеря си. Все едно на колко години е тя – на 15, 20 или 30 – тя ще си остане за мен малкото момиченце, което всяка вечер се покатерваше на коленете ми и се заливаше от смях, докато я гъделичках и щипех по бузите. Искам бъдещият ѝ съпруг да я обича също толкова, колкото я обичам аз. Искам да я приема и цени такава, каквато е, да не се дразни на капризите ѝ, да бъде снизходителен и търпелив към грешките ѝ, да бъде за нея подкрепа, закрила и верен приятел и, най-важното, да я прави щастлива. Да, той трябва да бъде всичко това, защото дъщеря ми заслужава само най-доброто.

Убеден съм, че всички бащи по света мислят по този начин. Не съм ли прав? Ти също имаш дъщеря... Но се питам защо забравяме, че нашите съпруги също са нечии дъщери, сестри и внучки. Знаеш ли, приятелю, благодарен съм на жена си за това, че ми зададе този въпрос и ме накара да се опомня. Накара ме да си спомня, че освен моя съпруга тя е и свидна, обичана дъщеря и е също толкова нежна и ранима, колкото е собствената ни дъщеря.

Вие съзерцавате звездите по две причини – защото светят и защото са недостижими. Но до вас има едно много по-нежно сияние и една много по-дълбока тайна – жената.
Виктор Юго

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki