Gnezdoto.net
Да срещнеш богиня

Да срещнеш богиня

Имало една богиня. Като всички богини тя била необикновено красива и могъща, и, разбира се, вечна. Тя наблюдавала отвисоко човешките същества и се чудела на техните странни, объркани действия. И един ден ѝ се приискало да изпита вълненията и трепетите на човешкото сърце. Пък и вечността можела да почака, мислела си тя, нали е вечност, няма да се свърши!
Така че взела решение да посети човешкия свят. Избрала си една девойка, съвсем обикновена, и се вселила в сърцето ѝ.

Това се случило в един приказен ден, когато във въздуха се носел сладкият аромат на пролет, а светът отново се пробуждал за живот. Момичето тъкмо се прибирало от работа и в един миг богинята промълвила: „Как жадувам да се слея с природата, да поговоря с небето... Хайде да се качим в планината“. Но девойката отговорила: „Сега не мога. Имам много домакинска работа за вършене, трябва да изпера, да изчистя...“. И забързала към вкъщи.

Една вечер след няколко дни богинята пак се обадила: „Как ми се иска да погледам звездите...“.
„Сега не мога. Утре ще ставам рано“ – прекъснала я сухо девойката и легнала да спи.

Веднъж, докато момичето минавало покрай един магазин, богинята ахнала при вида на роклята, изложена на витрината: „Ах, каква прелестна рокля – бяла на червени цветя! Точно като за мен!“. „Не, тази рокля не е за мен. Прекалено крещяща е!“ – казало момичето.

Друг път богинята казала: „Важно е да поспя, за да може да ми се яви сън, който ще разкрие какво е предначертала съдбата“. Но девойката подхванала старата песен: „Сега не мога. Чака ме планина от мръсни съдове, а имам и още много работа за довършване...“.

Скоро след това девойката се запознала с чужденец, който се влюбил в нея до полуда. Престоят на мъжа отивал към края си и той започнал да я увещава да замине с него и да заживеят заедно в родната му страна – всъщност любимата ѝ страна, която тя открай време мечтаела да посети. Докато ѝ говорел за прекрасното бъдеще и щастието, което ги очаква, очите и усмивката му преливали от нежност и любов.

„Ще бъде вълшебно!“ – възкликнала богинята.
„Глупости! Никъде няма да ходя – отсякла девойката. – Та аз почти не го познавам. Този човек може да се окаже престъпник. Пък и как ще живея в чужда страна, какво ще работя там... Тук ми е добре.“

В момента четете откъс от книгата "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Понякога обаче момичето вдъхвало сладкия пролетен аромат, притваряло очи с наслада и се заслушвало в тихия, нежен глас на богинята в нея: „Ето ме, това съм аз...“. Когато копнеело за нещо с цялото си сърце и то наистина се случвало, удивено си мислело: „И това ако не е чудо!“. А увереният глас на богинята отеквал в сърцето му: „Не, не е чудо. Това съм аз“.

Минало време. Девойката срещнала друг мъж. И макар да не била кой знае колко влюбена, започнала връзка с него.

– Кое е това, което най-много харесваш у мен? – попитала го тя един ден.
– Не мога точно да определя. Усещам у теб някаква... особена сила, увереност – отвърнал мъжът.
„Това е моята благоразумност!“ – решила девойката. „НЕ, ТОВА СЪМ АЗ!“ – извикала богинята в нея.

Наскоро мъжът ѝ предложил брак и девойката решила, че този път ще приеме. „Но ти не обичаш този човек. Ще бъдеш нещастна с него!“ – звучал гласът на богинята. „Той печели доб­ре и ще ми осигури всичко, от което имам нужда. Ще бъда щастлива и всички ще ми завиждат“ – възразила девойката.
И така, омъжила се и заживяла с избраника си.

Един ден нейна приятелка ѝ предложила да се запишат на танци. „Страхотно! Обожавам да танцувам“ – прозвучал гласът на богинята. „О, не мисля, че идеята е добра – казала младата жена. – Вечер трябва да се прибирам при мъжа си и да му приготвям топла вечеря. Не искам да си помисли, че съм лоша домакиня.“

Веднъж, в един мразовит зимен ден, прибирайки се от работа, жената си мечтаела само за едно: как мъжът ѝ ще я посрещне на вратата, ще свали палтото ѝ, ще сгрее премръзналите ѝ пръсти и ще ѝ приготви горещ чай, за да се стопли...

Докато си представяла тази картина, младата жена стигнала до дома си и точно пред входната врата видяла свито на топка котенце, снежнобяло, с едно сиво ушенце. Бедното създание изглеждало премръзнало и много слабо. Очите му едва-едва се отворили, за да я погледнат. Станало ѝ жал за животинката и понечила да я вземе, но се отказала.

„Прибери го вкъщи“ – казала богинята.
„Не, мъжът ми не обича животните“ – възразила жената.
„Не виждаш ли колко е слабо, студът ще го довърши. Ако сега не го вземеш, до сутринта ще е загинало“ – изтъкнала очевидното богинята.
„Не мога. Семейното щастие ми е много по-скъпо!“
„Щом е така, аз ще си отида“ – предупредила богинята.
„Върви си. Ти не си ми нужна.“
Богинята не отговорила. Вече си била отишла.

Жената влязла във входа и когато стигнала до вратата на апартамента, нетърпеливо позвънила на вратата. Ръцете ѝ били заети с тежки торби с покупки и не можела да потърси ключа си. Отвътре се чувал приглушеният звук на телевизора. Но никой не ѝ отворил.

Леко разочарована, тя оставила покупките на земята, извадила ключа си и влязла. Мъжът ѝ просто си седял в креслото и невъзмутимо гледал телевизия. Когато я чул да влиза, той без дори да обърне глава, извикал към нея:
– Защо се забави толкова? Гладен съм, сложи ми да ям.

И продължил да гледа телевизия.
Изведнъж я обзело отчаяние. Разочарованието се стоварило с цялата си тежест върху плещите ѝ. Идвало ѝ да изкрещи, но нямала сили... Вече нямала сили за нищо.

След около месец мъжът ѝ я напуснал заради друга жена. Съперницата ѝ се оказала двайсетгодишна привлекателна художничка, която живеела в същата сграда.

Това било тежък удар за жената. Заредили се тягостни зимни дни и тя потъвала във все по-дълбока меланхолия. Непрекъснато се чувствала потисната. Крепяла я единствено мисълта за наближаващата пролет. Надявала се, че, както и преди, с идването на пролетта ще ѝ стане по-леко.

Пролетта дошла, но нищо не се променило. Не се почувствала по-жива, не усетила дори онзи прилив на безпричинна радост и енергия, които напролет изпълвали тялото ѝ. За да пов­дигне духа си, тя си купила онази красива рокля на червени цветя, която богинята в нея толкова много харесвала. Но щом се прибрала вкъщи и я облякла, видяла в огледалото една обикновена жена на средна възраст – безцветна, скучна и тъжна.

Тогава жената се качила в планината и дълго викала богинята, но никой не ѝ отговорил.
А един неделен ден, докато гледала разсеяно през прозореца, вдигнала поглед към една от терасите и там видяла бившия си мъж, прегърнал своята нова любима. Тя изглеждала толкова свежа и лъчезарна, сияела от щастие и се смеела звънко. Била облечена в ефирна рокля на яркочервени цветя, а в ръцете си държала котка. Снежнобяла. С едно сиво ушенце.

Има два начина да изживеете живота си: като нещо обикновено или като чудо!
Айнщайн

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki