Gnezdoto.net
Лечителят, който изучавал изкуството да бъдеш здрав

Лечителят, който изучавал изкуството да бъдеш здрав

В едно планинско село живеели двама лечители. Единият бил изкусен билкар. Ден и нощ той усърдно изучавал различните болести, билки и лекове, следвайки мечтата си да избави хората от болката и страданието. За другия лечител се знаело малко, той бил мъдър човек, но много мълчалив.

Когато ходели при него, най-често го откривали да медитира. А когато го питали защо не събира билки и не се интересува от различни лекове, той неизменно отговарял:
– Аз не се интересувам много от болестите. Искам да изуча изкуството да бъдеш здрав.

Минало време и билкарят помагал на все повече хора. Славата му се разнесла далеч извън пределите на областта и от цялата страна заприиждали хора, всеки с болката си. А другият лечител все така продължавал да посвещава голяма част от деня си на своята медитация. Някои от селяните започнали открито да му се подиграват.

– Какъв лечител си ти! Един човек не си излекувал! Само стоиш и медитираш... И изобщо каква е ползата от това твое занимание?
– Аз изучавам изкуството да бъдеш здрав – отговарял той по същия начин.

А доволните пациенти на билкаря с времето започнали да осъзнават, че въпреки че им помага, все по-често им се налага да прибягват до услугите му – избави ги от една болест и се появява нова, излекува ги и от нея, появява се трета. Тогава някои хора – кой от любопитство, кой с последна надежда за изцеление – решили да се допитат и до „странния“ лечител. Но той ги посрещал с думите:

– Защо идвате при мен? Аз не приготвям лекарства. Всичко, което мога да направя за вас, е да ви науча да бъдете здрави.
– Научи ни! – казвали най-отчаяните. – Повече от всичко искаме да бъдем здрави.

– За да сте здрави и да забравите за болестите, които ви измъчват – започнал лечителят, – трябва да изпълните едно много важно условие. Погледнете дълбоко в себе си и вижте какво ще откриете в душата си. Ако там има ненавист, ревност и гняв, ако таите злоба и пазите стари обиди, трябва да знаете, че именно те тормозят тялото ви. От това боледувате.

– И какво да направим в такъв случай? – недоумявали болните.

– Нали ако искате да премахнете лошата миризма от една стая, отваряте прозореца и оставяте да влезе чист въздух – казал мъдрият лечител. – Направете същото и с душата си. Ако откриете в себе си злоба и негодувание, пуснете в сърцето си доброто, ако там се е загнездила обида, дайте път на прошката, ако сте натрупали ненавист и гняв, оставете да влезе любовта.

Ако откриете в себе си злоба и негодувание, пуснете в сърцето си доброто, ако там се е загнездила обида, дайте път на прошката, ако сте натрупали ненавист и гняв, оставете да влезе любовта.

И така, първите болни, които се докоснали до мъдростта и съвета на лечителя, постепенно започнали да се променят, започ­нали да изкореняват своите мъчителни емоции, а с това се върнало и здравето им. Все повече хора започнали да го посещават и да търсят изцеление при него, а той с радост им преподавал своя урок по здраве.

Така от ден на ден все по-малко хора търсели лековете на билкаря. И колкото повече се разнасяла славата на мъдрия лечител, толкова повече негодувал и се гневял билкарят.

– Този мошеник ви лъже! – възмущавал се той. – Никой не може да лекува без лекарства. Аз изучавам болестите и лековете вече двайсет години! Аз съм този, който може да ви помогне!

Но един ден самият той се разболял много тежко. Изпробвал всички свои билки и лекарства, но нищо не му помагало. Накрая, в отчаянието си решил дори да опита метода на другия лечител, въпреки огромната ненавист, която изпитвал към него. „Ето, сега ще изчистя от себе си всички негативни чувства, които ме тормозят! – казал си той. – Ще ги изкореня до дъно, ще ги унищожа!“ Но колкото повече се опитвал да изтръгне от душата си негодуванието и омразата, толкова повече се концентрирал върху тях. А болестта му се задълбочила още повече.

Накрая, още по-раздразнен и озлобен срещу другия лечител, той с последни сили се добрал до дома му и още от вратата се разкрещял:

– Лъжец такъв! Това, на което учиш хората, е пълна безсмислица! Ето, и аз опитах да се излекувам по твоя начин, но както виждаш, положението ми е безнадеждно! И най-вероятно скоро ще умра...

А мъдрият лечител го изслушал, помълчал малко и после тихо казал:

– Ти просто не си разбрал правилно моята философия. За да изчистиш дробовете си, трябва да вдишаш чист въздух, а не да спреш да дишаш. Ти си се опитал да изкорениш пагубните си чувства, но си се вторачил още повече в тях. Единственият начин да го постигнеш е да ги заместиш с любов, да създадеш добро и да простиш.

Тогава билкарят паднал в краката на своя съперник и се разплакал като малко дете.
– Моля те, прости ми. И ме научи да бъда здрав! – казал със сетни сили той.

Не трябва да се лекува тялото, без да се лекува душата.
Сократ

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min
Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki