Gnezdoto.net
Лечителят, който изучавал изкуството да бъдеш здрав

Лечителят, който изучавал изкуството да бъдеш здрав

В едно планинско село живеели двама лечители. Единият бил изкусен билкар. Ден и нощ той усърдно изучавал различните болести, билки и лекове, следвайки мечтата си да избави хората от болката и страданието. За другия лечител се знаело малко, той бил мъдър човек, но много мълчалив.

Когато ходели при него, най-често го откривали да медитира. А когато го питали защо не събира билки и не се интересува от различни лекове, той неизменно отговарял:
– Аз не се интересувам много от болестите. Искам да изуча изкуството да бъдеш здрав.

Минало време и билкарят помагал на все повече хора. Славата му се разнесла далеч извън пределите на областта и от цялата страна заприиждали хора, всеки с болката си. А другият лечител все така продължавал да посвещава голяма част от деня си на своята медитация. Някои от селяните започнали открито да му се подиграват.

– Какъв лечител си ти! Един човек не си излекувал! Само стоиш и медитираш... И изобщо каква е ползата от това твое занимание?
– Аз изучавам изкуството да бъдеш здрав – отговарял той по същия начин.

А доволните пациенти на билкаря с времето започнали да осъзнават, че въпреки че им помага, все по-често им се налага да прибягват до услугите му – избави ги от една болест и се появява нова, излекува ги и от нея, появява се трета. Тогава някои хора – кой от любопитство, кой с последна надежда за изцеление – решили да се допитат и до „странния“ лечител. Но той ги посрещал с думите:

– Защо идвате при мен? Аз не приготвям лекарства. Всичко, което мога да направя за вас, е да ви науча да бъдете здрави.
– Научи ни! – казвали най-отчаяните. – Повече от всичко искаме да бъдем здрави.

– За да сте здрави и да забравите за болестите, които ви измъчват – започнал лечителят, – трябва да изпълните едно много важно условие. Погледнете дълбоко в себе си и вижте какво ще откриете в душата си. Ако там има ненавист, ревност и гняв, ако таите злоба и пазите стари обиди, трябва да знаете, че именно те тормозят тялото ви. От това боледувате.

– И какво да направим в такъв случай? – недоумявали болните.

– Нали ако искате да премахнете лошата миризма от една стая, отваряте прозореца и оставяте да влезе чист въздух – казал мъдрият лечител. – Направете същото и с душата си. Ако откриете в себе си злоба и негодувание, пуснете в сърцето си доброто, ако там се е загнездила обида, дайте път на прошката, ако сте натрупали ненавист и гняв, оставете да влезе любовта.

Ако откриете в себе си злоба и негодувание, пуснете в сърцето си доброто, ако там се е загнездила обида, дайте път на прошката, ако сте натрупали ненавист и гняв, оставете да влезе любовта.

И така, първите болни, които се докоснали до мъдростта и съвета на лечителя, постепенно започнали да се променят, започ­нали да изкореняват своите мъчителни емоции, а с това се върнало и здравето им. Все повече хора започнали да го посещават и да търсят изцеление при него, а той с радост им преподавал своя урок по здраве.

Така от ден на ден все по-малко хора търсели лековете на билкаря. И колкото повече се разнасяла славата на мъдрия лечител, толкова повече негодувал и се гневял билкарят.

– Този мошеник ви лъже! – възмущавал се той. – Никой не може да лекува без лекарства. Аз изучавам болестите и лековете вече двайсет години! Аз съм този, който може да ви помогне!

Но един ден самият той се разболял много тежко. Изпробвал всички свои билки и лекарства, но нищо не му помагало. Накрая, в отчаянието си решил дори да опита метода на другия лечител, въпреки огромната ненавист, която изпитвал към него. „Ето, сега ще изчистя от себе си всички негативни чувства, които ме тормозят! – казал си той. – Ще ги изкореня до дъно, ще ги унищожа!“ Но колкото повече се опитвал да изтръгне от душата си негодуванието и омразата, толкова повече се концентрирал върху тях. А болестта му се задълбочила още повече.

Накрая, още по-раздразнен и озлобен срещу другия лечител, той с последни сили се добрал до дома му и още от вратата се разкрещял:

– Лъжец такъв! Това, на което учиш хората, е пълна безсмислица! Ето, и аз опитах да се излекувам по твоя начин, но както виждаш, положението ми е безнадеждно! И най-вероятно скоро ще умра...

А мъдрият лечител го изслушал, помълчал малко и после тихо казал:

– Ти просто не си разбрал правилно моята философия. За да изчистиш дробовете си, трябва да вдишаш чист въздух, а не да спреш да дишаш. Ти си се опитал да изкорениш пагубните си чувства, но си се вторачил още повече в тях. Единственият начин да го постигнеш е да ги заместиш с любов, да създадеш добро и да простиш.

Тогава билкарят паднал в краката на своя съперник и се разплакал като малко дете.
– Моля те, прости ми. И ме научи да бъда здрав! – казал със сетни сили той.

Не трябва да се лекува тялото, без да се лекува душата.
Сократ

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki