Gnezdoto.net
Един училищен списък, променил много съдби

Един училищен списък, променил много съдби

Един ден учителката помолила своите ученици да напишат в колонка имената на всички свои съученици, като срещу всяко име изброят най-хубавите качества на своя съученик, всичко онова, на което най-много се възхищават в него.

Когато изпълнили задачата, учителката занесла листовете вкъщи и решила да направи „портрет“ на всяко едно дете. Тя откъснала от една тетрадка толкова листа, колкото били учениците ѝ и написала всяко име на отделен лист хартия. После на него преписала всички прекрасни думи, които съучениците на това дете са казали за него.

На другия ден връчила на всяко дете списъка с неговите положителни качества. Изведнъж настъпила радостна суматоха. Децата се оживили, започнали да четат и да шушукат помежду си.

– Ама наистина ли съм такъв? – обадил се един.
– Никога не съм си мислел, че някой може да каже това за мен! – коментирал друг.
– Не знаех, че моите приятели имат толкова добро отношение към мен... – възкликнал трети.

Минали години, децата пораснали, завършили училище и се пръснали всеки по своя път. След няколко години учителката разбрала, че един от бившите ѝ ученици е загинал при катастрофа. С огромна тъга тя отишла да изпрати своя възпитаник. Там, разбира се, присъствали повечето от учениците от тогавашния ѝ клас.

Когато след погребението всички отишли в дома на момчето, бащата извадил някакъв пожълтял и оръфан по краищата лист, сгънат на четири, и го подал на учителката:
– Вижте това. Беше при вещите на нашия син.

Когато го разгънала, учителката познала онзи лист, на който с нейния почерк били изброени най-красивите и добри думи за тогавашното дете, които неговите съученици написали за него.

– Нашият син много ни е разказвал за вас. И винаги сме искали да ви благодарим за това, което сте направили за тези деца. Не знам как ви е дошло на ума да направите това, но синът ни пазеше този лист като най-голямата ценност в живота си.

Тогава се обадил друг от бившите ученици:
– Аз също пазя този лист и редовно си го препрочитам.
– А моят стои залепен на видно място в сватбения ми албум – казал друг.
– Никога не се разделям с него. Пазя го като очите си – обадил се трети.

Учителката се разплакала. В главата ѝ нахлули спомени за онези малки деца, които весело шумели в класната стая, когато им раздала тези листове. Сега те били чудесни млади хора, съхранили и развили своите най-хубави качества. Онези качества, описани с прости и добри думи, и останали запечатани на обикновен лист от ученическа тетрадка.

Цялото изкуство на възпитанието се състои в това да се поставят младите хора в условия, способни да развиват в тях кълновете на ум и добродетел.
Клод Адриан Хелвеций

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki