Gnezdoto.net
Кръговратът на любовта

Кръговратът на любовта

В ранна утрин един млад човек почукал на вратата на манастира. Ключарят му отворил, а човекът се усмихнал широко и му подал чепка великолепно грозде.

– Вземи, братко, това е най-хубавият плод от моята лоза.
– Благодаря ти! Веднага ще го занеса на игумена. Той ще се зарадва.

– Не, аз го донесох специално за теб.
– За мен? Но аз съм недостоен за това чудно творение на природата!

– Това е моят дар за теб. Искам да ти благодаря за това, че никога не си ме оставял напразно да тропам на манастирската врата. Когато сушата унищожи реколтата, ти ме хранеше с хляб и ме поеше с вино. Тази есен имам приказно грозде и искам да го споделя с теб. Искам да усетиш любовта, слънцето и красотата, които Бог е въплътил в него – казал човекът и си тръгнал.

Ключарят сложил чепката грозде пред себе си и цяла сутрин се любувал на великолепния плод с неговите сочни кехлибарени зърна. Помислил, помислил и решил все пак да я занесе на игумена в знак на почит и уважение към мъдрите напътствия, които винаги вдъхвали бодрост и сила в душата му. Така и направил.

Игуменът се зарадвал и топло благодарил на ключаря, но в същия миг си спомнил, че има един болен монах и без да се замисля, решил: „Ще му занеса гроздето, за да повдигна духа му“.

В килията си болният монах съзерцавал грозда и си мис­лел: „Готвачът така добре се грижи за немощното ми тяло, иска ми се да му се отблагодаря. Сигурен съм, че този прекрасен плод ще го зарадва“. И когато готвачът му донесъл вкусен обяд, монахът му подал чепката грозде:

– Ето, вземи, това е за теб. Ти си най-близо до даровете на природата и най-добре знаеш какво да направиш с това божествено творение.

Готвачът благодарил, но като си тръгнал, решил, че е най-добре да го даде на техния брат, който отговаря за съхранението на Светото причастие и се слави в манастира като истински праведник. Свещеникът на свой ред подарил гроздето на младия послушник, за да му помогне да почувства съвършенството, с което ръката на Твореца извайва творенията си. Послушникът взел гроздето и усетил как сърцето му се изпълва с благоговение към Божията сила, почувствал благодарност за това, че е тук, сред своите мъдри братя. И в този момент си спомнил за първия си ден в манастира и за човека, който му отворил вратата на светата обител, за топлите му очи и благия му глас...

И така, на смрачаване послушникът отнесъл гроздето на ключаря и казал:

– Братко, хапни си за здраве. Ти винаги стоиш самичък тук и навярно понякога си тъжен. Гроздето ще те разведри и ще ти донесе разтуха.

Тогава ключарят разбрал, че великолепният плод е бил предназначен точно за него. Вкусил сладостта на всяко зрънце и се почувствал ценен и обичан. А сърцето му се изпълнило с любов и благодарност. Така се затворил кръговратът на любовта.

Доброто, които правим от сърце, даровете, които поднасяме с любов, винаги се връщат при нас по един или друг начин. Когато даваме най-доброто, което имаме, за да благодарим, отключваме кръговрата на любовта.

Не е важно колко даваме, а колко обич влагаме в даването.
Майка Тереза

Притчата е част от сборника "ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА. 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki