Gnezdoto.net
Тайната на късмета и благополучието

Тайната на късмета и благополучието

Един човек притежавал малък павилион за плодове и зеленчуци. За него той бил не само средство за препитание, но и семеен бизнес, който се предавал от поколение на поколение. Той имал постоянна клиентела и търговията му осигурявала скромни, но сигурни доходи.

За беда, от другата страна на улицата, точно срещу неговия павилион, отворил врати голям магазин, който привличал хората с огромно разнообразие от всякакви стоки. Човекът бил гневен и отчаян. Той вече виждал края на фамилното предприятие и своя личен фалит. Отварянето на такъв голям и привлекателен магазин със сигурност щяло да бъде катастрофално за него и за семейството му.

Една сутрин, докато умислен подреждал стоката си на малката витрина на павилиона, дошъл възрастен монах, който понякога се отбивал при него за пресни плодове.

– Как си, човече, защо си така угрижен? – попитал той.

– Как да не съм угрижен... не виждаш ли какво чудо са вдигнали отсреща. Всичките ми клиенти ще отиват да пазаруват там. Свършено е с мен оттук нататък... – тъжно поклатил глава търговецът.

– Ако се страхуваш от конкурента си, следващата крачка е да го възненавидиш. А омразата е тази, която ще те погуби, не самият конкурент – казал старецът.

– А какво бих могъл да направя? Как да не се страхувам, като той ще ме лиши от насъщния ми – проплакал човекът.

– Като дойдеш сутрин, преди да започнеш работа, застани пред своя павилион и го благослови, пожелай му успех и просперитет. А след това се обърни към новия магазин отсреща и направи същото и за него.

– Какво?! Да благославям своя враг, който ще ме разори? И да му пожелавам успех?!

– Всяко благословение и добро пожелание, което отправя човек, се връща обратно при него и му носи добро. Не забравяй това, синко. А зложелателството и лошата мисъл погубват човек.

Като казал това, монахът купил няколко ябълки и бавно се отдалечил.

След около половин година монахът минавал по същата улица, но малкият павилион вече го нямало. Затова решил да поразпита хората от близките магазинчета какво се е случило с търговеца на плодове.

– О, той затвори магазинчето си, но сега управлява големия магазин отсреща. Изглежда повече от доволен и щастлив – разказал му един от съседите. – Явно нещата му вървят много добре, защото се похвали, че си е купил нова къща.

Всяко благословение и добро пожелание, което отправя човек, се връща обратно при него и му носи добро. А зложелателството и лошата мисъл го погубват.

Притчата е част от сборника "ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА. 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki