Gnezdoto.net
Почернената старица

Почернената старица

Свечерявало се. Било ранна зимна вечер. Офисите затваряли един по един и по централните улици се изливали монотонни реки от хора – всеки потънал в мислите си, забързан към собствения си малък свят. После потъвали в метрото.

Под високия купол на една от метростанциите тази човешка река поспирала за малко, сякаш за да набере сила, и на равни интервали от време, щом наоколо затрещявал наближаващият влак, се разделяла на вълни и щурмувала мотрисите.

Само една невзрачна и дребна фигурка не помръдвала от мястото си в края на металните пейки. Облечена в черно старица седяла неподвижно с помръкнал, невиждащ поглед, събрал цялата мъка на този свят. Единствено устните ѝ помръдвали леко, сякаш мълвели беззвучна молитва. Очите ѝ били притворени, а ръцете със сключени костеливи пръсти лежали в скута.

В един момент до нея седнали майка и двете ѝ деца, момченце и момиченце на около две и три години. Децата не спирали да бърборят, да се въртят, да се побутват и невъздържано да се смеят. Майката им се скарала и те най-сетне се укротили и започнали да се оглеждат наоколо. В този миг забелязали седналата до тях старица и я загледали с нескрит интерес. След малко момченцето протегнало ръчица и я докоснало по лакътя. Възрастната жена се сепнала, отворила очи и видяла детето. В погледа ѝ просветнала радост, тя се усмихнала и погалила детето по главата. Трогната от радостта на старицата, младата жена се обърнала към нея и я заговорила:

– Боже мой, каква навалица е по това време! А вие чакате ли някого?
– Не, дъще. Аз няма повече кого да чакам.
– Но защо говорите така? Какво ви се е случило?

– Най-тежкото, дъще, най-тежкото... Синът ми... моята едничка радост и утеха, единственият светъл лъч в живота ми... отиде си. Няма го вече. Господ прибра него, а остави мен, старата жена, безполезна и никому ненужна. Вече няма живот за мен. Нямам си никого.

И старицата тихо заридала.

– Не плачете, майко, моля ви... Сърцето ми се къса да ви гледам така. – В този миг тя се сетила за нещо и попитала: – Кажете ми, защо стоите тук? Защо не сте на топло, у дома?

– У дома... Моето „у дома“ беше една квартира, която синът ми плащаше. Вчера изтече последният месец, за който беше платил, и днес трябваше да напусна. И сега... сега няма къде да отида...

Младата жена едва сдържала сълзите си, докато слушала разказа на бедната старица. Тежка буца заседнала в гърлото ѝ, като си помислила колко много ѝ напомня за покойната ѝ майка. Имала същото мило и скромно излъчване, в погледа ѝ греела същата топлота, щом поглеждала към двете деца. Така мечтаните внучета, които скъпата ѝ майчица не дочакала да види.

– Грешите – отронила с пресипнал от мъка глас. После се прокашляла и добавила твърдо: – Има къде да отидете. От днес ще ми бъдете майка, а аз ще съм ваша дъщеря. Вече не сте сама и имате за какво да живеете. Погледнете тези деца. Те ще растат щастливи, защото ще имат баба.

В забързания ни живот ние често не забелязваме хората, които най-много се нуждаят от помощ и внимание: възрастните, самотните, страдащите. А колко малко е нужно, за да сгреем нечия самотна душа, да дарим любов и надежда...

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki