Gnezdoto.net
Най-нуждаещият се човек pixabay.com

Най-нуждаещият се човек

Едно момиченце си имало касичка прасенце и в нея събирало монетите, които успявало да си спести или възрастните му давали, за да си купи нещо. Един ден касичката се препълнила и майката попитала детето какво ще си купи със събраните пари.

– Аз имам всичко, от което се нуждая. Ще ги дам на някой, който не е късметлия като мен. Ще намеря най-нещастния и най-нуждаещия се човек и ще ги дам на него.

От този ден детето започнало да търси този човек и внимателно се вглеждало в съседите и в хората от квартала. Повечето от тях се усмихвали, щом срещали майката и малкото момиченце, спирали се да си поприказват и редовно давали по нещо на детето – бонбон в шарена обвивка, захарно петле, сочна ябълка или паричка. Други само кимали с усмивка. А трети – разбира се, имало и такива – изобщо не ги забелязвали, защото били заети да говорят по телефона или пък с нещо друго, очевидно много по-важно от това да си разменят любезности с една майка и малкото ѝ момиченце. Но дори и те изглеждали доволни от живота и нямали вид на нуждаещи се. Подобно на старицата на първия етаж, която живеела съвсем сама, но намирала радост и утеха в това да се грижи за малката градинка пред входа, да храни бездомните котки, да си бъбри със съседите или да поседи на някоя слънчева пейка в парка. Или като семейството на петия етаж, което било много бедно и всяко от трите деца трябвало да износва дрехите на по-голямото. Но и те не били нещастни. Живеели много сплотено и се радвали на малките неща.

Само онзи мъж на средна възраст, сетило се то, на третия етаж по средата, винаги с костюм и вратовръзка, вечно говорещ по телефона с много сериозен и напрегнат вид, като че ли всички проблеми на света тежат единствено на неговите плещи. Мъжът в сивия костюм никога не се усмихвал, не поглеждал момиченцето, не се спирал да поговори с някого или да се порадва на нещо. Момиченцето знаело, че той ръководи огромна компания с офиси в различни градове и стотици подчинени – че управлява бизнес за милиони. Въпреки това не познавало по-нещастен, по-нуждаещ се човек от него.

Така то взело решение и на другия ден се качило до третия етаж, и натиснало звънеца. Мъжът отворил врата и за свое учудване видял, че там стои малко момиченце с касичка прасенце в ръце. Детето поднесло касичката напред и казало:

– Това е за вас. Касичката е пълна с монети. Събирам ги отдавна. Но аз си имам всичко и реших да ги подаря на някой нуждаещ се. Всички останали изглеждат доволни от това, което имат. Дори да не е много. А вие имате милиони, но те не ви стигат и искате още. Затова реших, че вие имате най-голяма нужда от тези пари.

 

Вижте още: КАК ДА НАМЕРИШ НАЙ-ДОБРОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕТЕТО СИ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki