Gnezdoto.net
Забравихме ли важното в живота?

Забравихме ли важното в живота?

Съзнаваме отлично предимствата и удобствата, които технологиите ни предоставят, но даваме ли си реална сметка колко много и какво ни отнемат?

Пред едно от гишетата в банката чакали баща и син. Синът, трийсетинагодишен мъж, през няколко минути поглеждал нетърпеливо часовника на ръката си. А бащата, облечен в старомоден сив костюм и с филцова шапка на главата, чакал спокойно реда си. След малко синът не се сдържал и попитал:

– Татко, защо да не ти открием интернет банкиране?

– И защо ми е такова нещо? – отвърнал възрастният.

– За да не се налага да тичаш до банката всеки път, когато трябва да прехвърлиш малко пари. И защото спестява време. Може дори да пазаруваш онлайн. Лесно е и става много по-бързо! – изтъкнал синът, въодушевен от идеята да въведе баща си в света на интернет банкирането.

Възрастният мъж се замислил за кратко и попитал:

– И с това интернет банкиране... няма да се налага да излизам от къщи?

– Точно така! – възкликнал още по-въодушевено младият мъж и започнал да обяснява, че има онлайн магазини за всичко. Дори за хранителни стоки. – Поръчваш и ти ги доставят на прага, без да излизаш от вкъщи! Не е ли фантастично!

Бащата отново помислил малко и отговорът, който последвал, попарил ентусиазма на младия мъж и го оставил безмълвен:

– Откакто влязох в банката днес, срещнах четирима приятели, поговорих си с един от служителите, който вече ме познава много добре. Знаеш, че аз съм сам... Това е компанията, от която имам нужда. Когато идвам в банката, винаги се приготвям, старая се да изглеждам добре. И това ми харесва. А свободно време имам предостатъчно. Контактът с хората е това, за което копнея.

Преди две години, когато се разболях – продължил възрастният мъж, – собственикът на местния магазин за плодове и зеленчуци дойде да ме види, поседя да си поговорим и предложи да ми пазарува, докато се оправя.

А когато майка ти беше паднала по време на сутрешната си разходка, продавачът от кварталната бакалия видял какво се е случило през стъклото на витрината. Тъй като знае къде живеем, той запалил колата си и я докара у дома.

Да, с твоето онлайн банкиране ще имам повече свободно време. Но ще имам ли това човешко отношение и тази човешка топлина? Защо ще искам да ми доставят всичко на прага на дома, ако това значи да си „общувам“ единствено с компютъра? Харесва ми да познавам човека, от когото пазарувам или който се грижи за сметката ми в банката. Това създава отношения и близост. Онлайн магазините предлагат ли тези неща?

Вижте още: КАК ДА ПОСРЕЩНЕМ ЕЖЕДНЕВНИТЕ ПРОБЛЕМИ


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki