Gnezdoto.net
Зарадвай някой непознат. Доброто е заразително!

Зарадвай някой непознат. Доброто е заразително!

Пред крайпътно заведение спрял стар и поочукан автомобил, от който слязла възрастна жена. Всички в кафенето я познавали, защото тя години наред, винаги когато минавала оттам, спирала, за да си вземе чашка кафе за из път.

Докато си разменяла дежурните любезности с момчето на касата, тя видяла, че на паркинга е спрял още един автомобил. Жената била в прекрасно настроение и решила да направи някакво малко добро. Затова весело казала на касиера:

– Ще ти платя още едно кафе. Моля те, дай го на този млад човек, който в момента слиза от онази кола на паркинга.

– Разбира се, няма проблем – вдигнало рамене момчето, мислейки, че мъжът е познат или приятел на клиентката.

– Хайде, аз ще тръгвам, че работа ме чака – казала жената, взела кафето и си тръгнала.

След няколко дни тя отново минала през крайпътното заведение и когато влязла вътре, момчето на касата смутено започнало да ѝ обяснява:

– Знаете ли, мисля, че онзи ден се получи някакво недоразумение. Както ме помолихте, аз дадох на онзи младеж кафето, което платихте за него, но той каза, че не ви познава.

– Точно така е. Ние не се познаваме. Но не е станало недоразумение. Аз просто исках да почерпя с едно кафе някой непознат. Ей така, за да го зарадвам... – с усмивка обяснила жената.

– Аха, разбирам... – продължил касиерът. – Но знаете ли кое е по-интересното? Когато казах на младежа, че вие сте платили за кафето му, той плати едно кафе и ме помоли да го дам на следващия човек, който влезе в заведението. А когато влезе следващият и получи своето кафе, той направи същото... и това се повтаряше с всеки новодошъл. Някои дори добавяха и малък сладкиш към поръчката за следващия посетител. Беше невероятно! През целия ден хората си тръгваха оттук радостни и усмихнати...

– Това е чудесно! Винаги съм знаела, че доброто е заразително – щастливо възкликнала възрастната жена. – И се радвам, че съм поставила началото на тази малка верига. Така сме направили света малко по-добър. А и самите ние сме били по-щастливи в този ден. Защото е прекрасно да получиш неочаквано добро, но няма по-голямо щастие от това ти да направиш нещо за другите.

Щастието се увеличава, когато се споделя с други.
Жорж Льометр

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min
Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki