Gnezdoto.net
Не си отговорен за щастието на другите. Никой не е! снимка: magic4walls.com

Не си отговорен за щастието на другите. Никой не е!

Щастието е нещо, което правиш сам за себе си. То изисква време, енергия, самоосъзнаване... То не пада от небето и никой не може да ти го подари. Така също и ти не можеш да го подариш на друг човек.

Отговорното ти поведение, възможността да се разчита на теб, вниманието и нежността, които си способен да дадеш на близките си, са задължителния минимум, който можеш да дадеш, а безусловната любов е максимумът, но не можеш да станеш основа на нечие чуждо щастие.

Искаш да погледнеш в очите на някого и да разбереш, че си излекувал/а всичките му душевни рани и си притъпил/а терзанията му? Не можеш, това никога няма да ти се случи. Не мечтай да станеш спасител, защото можеш да бъдеш само опора и нищо повече. И все пак това е повече отколкото много хора получават, така че мисля, че е достатъчно добре.

Качествената връзка е тази, в която двама души (трима или четирима, защо не!) си дават равноправно нежност и подкрепа, достатъчна, за да им даде сила да преодоляват трудностите. Ако единият е неспособен да се справя сам, силно скептична съм, че ще се справя по-добре, когато е във връзка.

Ако мислиш, че половинката ти не може да се справи без теб и поддържаш връзката ви само от чувство за дълг и вина, просто не виждам как който и да е от двамата може да бъде пълноценен във връзката ви. Не твърдя, че една четвърт от читателите ми в този момент трябва да зарежат хората до себе си, но ако ти си в положението, в което описвам, най-добре е да помогнеш на другия да осъзнае проблемите си и да ги реши – малко по малко и с търпение, но поне да се движи в правилната посока.

Но това съвсем не се отнася само за романтичните връзки. Същото важи и за отношенията ни с родителите, порасналите деца, приятелите. Най-ценният подарък, който можеш да им дадеш, е тяхната независимост, готов/а ли си да го направиш?

Мила Петкова е доктор по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет Комплутенсе.
Вижте повече за нея и още нейни статии

Вижте още: Мъжете днес не са мъжете от вчера, нали Ви е ясно?


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

lqtna promociq min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki